Terhesség

4 téma a szülőszobáról, amit sosem mertél szóba hozni

Ciki megkérdezni? Hidd el, ezek a témák is természetesek a szülés körül!
2022. Március 17.
Fotó: Getty

A szülés ösztönös dolog, így számos olyan velejárója van, ami talán nem túl kellemes téma, de természetesnek számít. Mégis nehezen beszélünk ezekről. Most végigvettük a kevésbé “szalonképes” ügyeket, hogy ha szemérmes vagy, és nem kérdezel rá, akkor is legyen információd!

1.     Borotválás

Tíz évvel ezelőtt még nem is lehetett elképzelni szülést nélküle. Ma azonban már bizonytalanok a kismamák, hiszen hol kérik, hol nem. A WHO szülésről szóló ajánlásában a “fanszőrzet rutinszerű borotválását” a káros vagy indifferens beavatkozások közé sorolta, ám az orvosi rutin lassan változik, így nyugodtan kérdezzünk rá a dologra. Mindenesetre érdemes tudni, hogy eredetileg a fertőzések elkerülésére találták ki, másrészt azért, hogy az orvos kényelmesebben hozzáférjen a szóban forgó területhez. Ugyanakkor okozhat mikrosérüléseket, viszketést, úgyhogy hátránya is van. Ha te jobban érzed magad nélküle, nem kell, hogy beleegyezz! Ha inkább idomulnál, akkor otthon is elvégezheted, ha még boldogulsz a hasadtól… van, akinek a férje, partnere segít ebben.

2.     Beöntés

Sokan félnek attól, hogy szüléskor a kisbabán kívül más is kipréselődik a szervezetükből. Emiatt semmiképp ne aggódj, természetes dolog, és mind az orvosok, mind a szülésznők és bábák gyakran tapasztalták, nem zavarja őket. Ugyanakkor téged zavarhat, és van, aki emiatt nem tol teljes erőbedobással. De a beöntést főként nem is ezért, inkább higiéniai okokból találták ki. De sok szakember azért is kiáll mellette, mert a meleg vizes kezelés élénkíti a bélmozgásokat, ami segíti a vajúdást. De természetesen ma már ezt is elutasíthatod.

3.     Burokrepesztés

A konzervatív orvoslás szerint rendszereződő méhtevékenység és megfelelő méhszájtágasság mellett előnyös ez a beavatkozás, mert hatékonyabbá teszi az összehúzódásokat. Hívei úgy tartják, így hatásosabbak a fájások és lerövidíthető a vajúdás. Természetes szemléletű szakemberek viszont úgy vélik, mivel a burokrepedés magától is bekövetkezik, kár ilyesminek kitenni a kismamát. Feltétlen beszéld át az orvosoddal, neki mi az álláspontja a témában!

4.     Gátmetszés

Napjaink egyik legvitatottabb, mégis gyakran végzett szülőszobai beavatkozása. Lényegében annyit jelent, hogy a hüvely és a végbélnyílás közötti szakaszt néhány centire bemetszik, mielőtt a baba feje előbukkan, majd rögtön ezután összevarrják. Azért kezdték el végezni, mert az első babás édesanyák hüvelye szűk, nem tágul gyors ütemben, és a szülések nagy részénél fennáll a repedés veszélye. Sok orvos szerint jobban gyógyul ez a terület, ha kicsit “rásegítenek” egy óvatos vágással.

Mások szerint viszont a gát kellően ellazítható és így tágítható. Ennek érdekében még a szülés előtt érdemes bevetni masszázst, olajos kezelést, és a szülésznő is tud segíteni a gát megvédésében.

Ha ez nem sikerül, akkor utólag sokat tehetünk a gyorsabb gyógyulásért. Használhatunk jegelést, fájdalomcsillapítót, speciális párnát, ülőfürdőt. Ettől függetlenül sajnos a pisilés egy ideig még kellemetlen lehet.