Terhesség

4 dolog, amire a második terhesség tanított

A második gyermekkel várandósnak lenni teljesen más élmény, mint az elsővel.
2020. December 14.
4 dolog, amit a második terhesség tanított (Fotó: Getty Images)

Kori Peters, a Motherly internetes portál szerzője arról számolt be írásában, hogy első terhessége elképesztő volt, vizesedés és hányinger nélkül, szuper gyors vajúdással. Három évvel később ismét babát várt, amire úgy gondolta, teljesen felkészült: bizonyos mértékben valóban, hiszen tudta, mit nem szabad ennie, mire számíthat az orvosi vizsgálatok során, hogyan változik a haja és a bőre.

De hamar rájött, mennyire más lesz a második terhesség az elsőhöz képest. Tudta, hogy minden terhesség más, de a másodiknál teljesen egyedülálló új tapasztalatokra tett szert. Ehhez kötődően osztott meg 4 dolgot, amit a második terhessége tanított.

A tested minden terhességet másképp él meg

Peters első terhessége olyan volt, mint egy álom, soha nem volt beteg, minden trimesztert élvezett, szerette a babavárást. A második terhessége (szintén egy fiú babát várt), erős napi hányingerekkel és heti migrénekkel kezdődött, és ezeket a tünetek 5 hónapig tartottak. Az édesanya meg volt ijedve, hogy valami baj van, többször beszélt az orvosával emiatt, aki újra és újra megnyugtatta, hogy a babája és ő is tökéletesen egészséges. Így lassan megtanulta elfogadni a tényt, hogy ez a várandósság egyszerűen másképp hat a testére, és csak hálás volt a benne növekvő kis életért.Függetlenül attól, hányadik babát várod, mindig oda kell figyelned a szervezetedre, nem csak a Google támaszkodva ellenőrizni a tüneteket, hanem kérdéseiddel felkeresni az orvosodat. De tudd, hogy minden baba más és más, ahogy minden terhesség is.

Rendben van, ha másokra támaszkodsz

A szerző beszámolt arról, hogy annyira be akarta bizonyítani, hogy két gyerekes édesanya tud lenni, hogy nem szívesen kért segítséget, még olyan napjain sem, amikor alig bírt felkelni az ágyból. Azonban a szerettei kedves unszolására rájött, hogy nemhogy csak rendben van, de néha szükség is van rá, hogy segítséget kérjen. Hiszen nem könnyű várandósan egy kisgyermekről gondoskodni, és fontos engedni, hogy mások besegítsenek. Nem szabad elfelejteni nyitottnak lenni és a pároddal kommunikálni, amikor szükség van rá, hogy átvegyen valamilyen feladatot. Lehet, hogy nem ugyanúgy csinálja, mint te, de segíthet a mindennapokban, hogy tudj magadra és a növekvő babára koncentrálni.

Fontos nemet mondani, és időt szánni magadra

Peters felidézte, hogy első várandóssága alatt teljes munkaidőben dolgozott a szülésig, és minden nap mozgott is, és a terhesség utolsó két hetén 5 esküvőn is részt vett. Megpróbálta a második gyermekével való várandóssága alatt is tartani ezt a tempót, de rájött, hogy ez egyszerűen nem lehetséges, és nincs azzal gond, ha napról-napra letesz dolgokat.Ha a munkában kellene letenni valamit, Peters szerint nem szabad félni beszélni a felettessel erről (akár felkészülve egy tervvel). Barátaiddal és családoddal is legyél őszinte és nyitott azzal kapcsolatban, ha szükséged van némi “időre”, ha a jövőbeli terveikről van szó.

Ne aggódj, ha nem megy minden tökéletesen

A szerző megtanulta elfogadni a tényt, hogy a dolgok nem mindig mennek zökkenőmentesen a 2. (vagy az 1., 3., 5., …) baba várása közben. A Netflix, mint a félig még ruhátlan kisgyermeke ideiglenes bébiszittereként való használata, miközben ő a hányingerrel küzdött a fürdőszobában? Megtörtént. A férje melegítőnadrágjában lemenni a boltba, mert nincs energiája felvenni az új kismama ruháját? Megtörtént. Egyetérteni a hároméves gyermekével arról, hogy a fagylalt tápláló ebéd lehet? Megtörtént.Ahogy írja, fogadd be azokat a dolgokat és a tanulj azokból, amelyeket nem tudsz irányítani – a pocakodon belül és rajtad kívül is. Nevess a tökéletlenség pillanatain, hiszen néha ezek a legjobbak.(A cikk forrása: mother.ly)