Terhesség

17 csodás dolog a terhességben, ami feledtet minden nehézséget

Az a bizonyos 9 hónap szinte mindenkinek máshogy telik - kinek jobban, kinek nehezebben. A nehézségeket segíthet feledtetni az a sok különleges, megismételhetetlen pillanat, amiben csak a terhesség alatt van van részed.
2019. December 14.
17 csodás dolog a terhességben, ami feledtet minden nehézséget Fotó: iStock

Van pár olyan dolog, ami tagadhatatlanul jó a terhességben. Amikor valamilyen nehézség adódik, akkor jól jöhet ez a lista, hogy eszedbe jusson, mennyi csodát és pozitívumot tartogat a várandósságod.

  1. A hír bejelentése feledhetetlen pillanat. Valószínűleg egy életre emlékezni fogsz arra az arckifejezésre és reakcióra, amit kiváltott a pozitív terhességi teszt híre a párodból, szüleidből, barátnőidből.
  2. A változás mindig új lehetőségeket hoz, olyan csodákat, amik eddigi nem voltak jelen az életedben. Álmodozhatsz, tervezhetsz, átszabhatod az életedet. Újraálmodhatod az otthonodat, hogy tényleg olyan legyen, amilyenre mindig is vágytál. A fészekrakó ösztön elképesztő energiákat szabadít fel. 
  3. A terhesség, a hormonok, az új élethelyzet révén egészen más szemmel nézel a szüleidre. Minden érthetőbbé és megbocsáthatóbbá vált, amiért esetleg eddig nehezteltél rájuk. Toleránsabb és empatikusabb vagy velük, s ez a gyereknevelés útján haladva csak fokozódni fog.
  4. Az új szitu régi emlékeket hív elő a szüleidben. A családi legendáriumból előkerülnek olyan sztorik és képek is, amikről vagy még egyáltalán nem hallottál, vagy csak keveset. 
  5. Szülés után sokszor hiányzik a pici a mozgása a pocakban. Érzed, ha felébred, ha megfordul, ha jól érzi magát és ficánkol. Ez a szimbiózis, amelyben a magzattal a 9 hónapig éltek, tényleg maga a csoda.  
  6. Az emberek nagy része előzékeny, segítőkész, kedves a kismamákkal. Mondd meg őszintén: utoljára mikor segítettek ennyien az utcán, boltban, s adták át helyüket a buszon? A rokonok és a párod is igyekszik a kedvedre tenni. Úgy érzed, itt az alkalom az extra kényeztetéseknek. Pompás helyzet ez.
  7.  A 9 hónap kicsit az önmagunkra figyelésről, jó értelemben vett “befelé fordulásról” is szól. Átgondolsz dolgokat. Lelkileg is zajlik most az élet. 
  8. A várakozás mindig tele van izgalommal. Milyen lesz a kicsi szeme, az arcvonásai? Tiszta apja lesz, vagy kiköpött anyja? Határozott lesz? Művészlélek? 
  9. A melleid sosem látott méretűvé növekedtek. A változás már az első trimeszterben elkezdődött, és egészen a szülésig folytatódik. Minden eddig állapotodnál nőiesebbnek érzed magad hála a nagyobb kebleknek. A változásnak alighanem a párod is módfelett örül.
  10.  Jobb a szex, mint valaha. Sokan még többet kívánják a szexet, mint a terhesség előtt. Az orgazmus az alhasi vérbőségnek köszönhetően hosszabb, átütőbb és könnyebben bekövetkezik.
  11. Végre bevetheted magad a babaruhák közé a boltban. Akár órákig nézegetheted, méregetheted a cukiságokat kedvedre.
  12. A terhességi napló, a pocak növekedését dokumentáló képek tanúi annak az izgalmas kalandnak, aminek most részese vagy. Egyszer nagyon jó lesz visszanézni őket.
  13. Sok káros dolognak búcsút kellett mondanod: többek között az alkoholnak és a rendszertelen étkezéseknek is. Egészségesen élsz, ami nemcsak a magzatodnak jó, neked legalább annyira.
  14. Habár még bent lakik az “utód”, már most kapcsolatba léphetsz vele, már most elkezdheted kialakítani a kötődést. Annyira jó, ahogy reagál a dúdolásra, simogatásra. Felismeri majd a hangokat, ha megszületik – beszélj hozzá. Milyen pici és mégis milyen kis érzékeny!
  15. Jó buli a névválasztás! Nem egyszerű, de szórakoztató, ahogy az “ez biztos nem lesz” listától eljuttok a végleges névig.
  16. Egészen fura dolgokat, érzeteket tapasztalsz, amit csak az érthet meg, aki átélte: ilyen a magzat csuklása, s a terhesség vége fele az extrém módon kidudorodó végtagok a hasfaladnál is. 
  17. Sok férfi irigyli a nőktől a teremtő erőt, hogy megélheti egy pici ember fejlődését a saját testében. Hogy saját testével táplálhatja, forrása lehet a pici test elképesztő növekedésének. Ez ritka, különleges időszak, ami tényleg nem sokszor adódik az életben. 

Kapcsolódó cikkek: