Terhesség

10 tipp kismamáknak a jobb alvásért

A terhesség során nem ritka, hogy a kismama alvásgondokkal küzd, főként a stressz, a szorongás, az ingadozó hormonszintek, és a kellemetlen tünetek miatt.
2020. Június 24.
10 tipp kismamáknak a jobb alvásért (Fotó: Getty Images)

A terhesség előrehaladtával kihívást jelenthet a kényelmes alvópóz megtalálása is, míg a gyakori éjszakai vizelési inger miatt többször is megébredhetnek a kismamák. A Verywellfamily összegyűjtött 10 tippet, amellyel kismamaként is jobban alhatsz!

Ügyelj a folyadékbevitelre

A nap folyamán fogyassz szükséges mennyiségű folyadékot, de lefekvés előtt már csökkentsd a folyadékbevitelt, hogy minimalizáld a mosdóhasználat számát.

Mozogj

A rendszeres testmozgás jótékonyan hat az egészségre és javítja a vérkeringést, így az éjszakai lábgörcsök is ritkábbak lehetnek. A mozgást érdemes a nap első részére időzíteni, mert az edzés adrenalint szabadít fel, így ha délután mozogsz, az éjszaka ébren tarthat. Arról, hogy milyen testmozgást végezhetsz, és milyen rendszerességgel az állapotod tekintetében, kérd ki az orvosod véleményét!

Csökkentsd a stresszt és a szorongást

A stressz és a szorongás csökkentése az egyik kulcsa a jobb éjszakai alvásnak. Az aggodalmaskodás helyett érdemes egy családtaggal, baráttal, vagy akár egy szakemberrel beszélned a problémáidról, ez segíthet azok feldolgozásában.

Az esti rutin fontossága

Ha van egy következetes, megnyugtató, kényelmes esti rutinod, az segít ráhangolódni az alvásra, és elaludnod is könnyebb lesz. A lefekvés közeledtével próbálj ki néhány megnyugtató rituálét, mint egy csésze, koffeinmentes tea elkortyolgatása, egy kis olvasás, egy lazító zuhany és hasonlók.

A kényelmes alvópóz

A harmadik trimeszter során már javasolt a bal oldalon aludni, hogy a magzat, a méh és a vesék vérellátása a lehető legjobb legyen, és célszerű kerülni, hogy sokáig a hátadon feküdj.

Előzd meg a gyomorégést

A gyomorégés megelőzésének érdekében 1-2 órával a lefekvés előtt már nem érdemes enned. Ha tapasztalsz gyomorégést, segíthet, ha párnákkal kissé megemeled a fejed, és ha kerülöd a túl fűszeres, savas és sült ételeket, mert ezek súlyosbíthatják a panaszokat.

Aludj egyet nap közben

Ha úgy érzed, nem tudod eléggé kipihenni magad éjszaka, érdemes nap közben is szundítanod egyet, még akkor is, ha csak fél órád jut erre.

Így lesz kényelmesebb a fekvés

Léteznek speciális terhespárnák, melyekkel kényelmesebb pozícióba tudsz feküdni. De akár normál párnákkal is megtámaszthatod a tested, ha egyet a térded, egyet pedig a hasad alá helyezel, miközben oldalt fekszel.

Figyelj az étrendedre

Ha álmatlanságtól szenvedsz, érdemes száműznöd a koffeint az étrendedből. A kiegyensúlyozott étrend a baba és a saját egészséged szempontjából is fontos, és segít, hogy kevésbé legyél hajlamos az esti, éjszakai nassolásra, ami hozzájárulhat a nyugtalansághoz és az álmatlansághoz.

Bátran kérj segítséget

Ha az álmatlanságod továbbra is fennáll, bátran fordulj egy szakemberhez, hiszen most fontosabb, hogy eleget pihenj, mint valaha.Forrás: verywellfamily.com