Terhesség

10 dolog, ami meglephet a terhességgel kapcsolatban

Sok mindent megtudhatsz a terhesség tüneteiről, kellemetlen velejáróiról, de ennek ellenére van néhány dolog, ami meglepetést okozhat. Ezeket gyűjtöttük össze.
2021. Június 02.
10 dolog, ami meglephet a terhességgel kapcsolatban (fotó: Getty Images)

A kidshealth.org cikke összegyűjtötte azokat a terhességgel kapcsolatos változásokat, amelyek rendszerint meglepetést okoznak az először gyereket váró nők körében. Íme.

1. A fészekrakó ösztön

Sok terhes nőt megszállja a fészekrakó ösztön, az az erős késztetés, hogy takarítással és csinosítással az otthonát is felkészítse a baba fogadására.Ahogy közeledik a szülés időpontja, lehet, hogy azon kapod magát, hogy szekrényeket rámolsz ki és be, takarítasz vagy szívesen kifestenéd az egész lakást – csupa olyan dolog, amit korábban el sem tudtál volna képzelni a kilencedik hónapról. Ez a vágy, hogy felkészítsd az otthonodat hasznos lehet – a szülés után kevesebb tennivalód lesz. De vigyázz, hogy ne vidd túlzásba.

2. Koncentrációs problémák

Az első trimeszterben a fáradtság és a reggeli rosszullétek miatt sok nő érzi magát kimerültnek és szellemi teljesítőképessége hanyatlását éli meg. De még a kipihent terhes nőknek is lehetnek koncentrációs nehézségeik és olyan időszakaik, amikor feledékennyé válnak.

Ebben szerepet játszik a hormonális változás és az, hogy minden gondolatod a baba körül forog. Semmi – legyen az munka, anyagi ügyek – nem tűnik olyan fontosnak, mint a baba és a közelgő szülés. A listák készítése segíthet emlékezni dátumokra, időpontokra.

3. Hangulatváltozások

A premenstruációs szindróma és a terhesség sok tekintetben hasonlítanak egymásra. A melleid megduzzadnak és érzékennyé válnak, a hormonszinted megváltozik, kedvetlennek érezheted magad. Ha PMS-ed van, akkor a terhesség alatt valószínűleg súlyosabb hangulatingadozásokkal kell számolnod. Ezek miatt az egyik percben még boldog vagy, a másikban pedig már sírni támad kedved.

A hangulatváltozások nagyon gyakoriak a terhesség alatt. Ezek inkább az első trimeszterben és a harmadik trimeszter vége felé fordulnak elő.Sok terhes nőnek van depressziós tünete a terhesség alatt. Ha 2 hétnél hosszabb ideig jelentkeznek a tünetek, például alvászavarok, az étkezési szokások megváltozása és hangulatingadozás, beszélj az orvosoddal.

4. Melltartóméret

A mellméret növekedése a terhesség egyik első jele. A mell növekedése az első trimeszterben az ösztrogén és a progeszteron hormonok magasabb szintjének köszönhető.

A melltartó méretét a bordakosár is befolyásolhatja. Amikor terhes vagy, megnő a tüdőkapacitásod, így több oxigént tudsz beszívni, ami nagyobb mellméretet eredményezhet. Előfordulhat, hogy terhességed alatt többször is le kell cserélned a melltartóidat.

5. Bőrváltozások

Azt mondják a barátaid, hogy ragyogsz a terhességtől? Ez az egyik hatás a sok közül, ami a hormonális változások és a bőröd megnyúlása miatt jelentkezhet. A terhes nőknél megnövekszik a vérmennyiség, hogy extra véráramlást biztosítson a méhnek és más szerveknek. Egyes nők arcán barnás vagy sárgás foltok, úgynevezett chloasma (májfolt), vagy “terhességi maszk” (melazma) alakul ki. Néhányan pedig sötét vonalat észlelnek az alhas középvonalán, amelyet linea nigra néven ismerünk. A mellbimbók, a külső nemi szervek és az anális régió hiperpigmentációja (a bőr sötétedése) is előfordulhat. Ez azért van, mert a terhességi hormonok hatására a szervezet több pigmentet termel.Ez a megnövekedett pigment lehet, hogy nem egyenletes, így a sötét bőr foltokként jelenhet meg. A májfolt kialakulását nem lehet megelőzni, de a napvédő krémek használata segíthet.A terhesség alatt gyakori a pattanásosság is. A terhesség előtt meglévő anyajegyek vagy szeplők pedig nagyobbak és sötétebbek lehetnek. A legtöbb ilyen bőrelváltozásnak a szülés után el kell tűnnie.Sok terhes nőnél jelentkezik kiütés is, amelyet az izzadás okoz. Általánosságban elmondható, hogy a terhesség során a viszketés is sokakat kínoz. A has fölött húzódó bőr viszkethet és hámlás is lehetséges.

6. Haj és köröm

Sok nőnél a terhesség alatt megváltozik a hajszerkezet és a haj növekedésében is változás tapasztalható. Megint csak a hormonoknak köszönhető, hogy a haj gyorsabban nő és kevésbé hullik. De ezek a hajváltozások általában nem maradandóak. Sajnos azonban ezek a változások nem tartósak, a szülés után vagy a szoptatás befejezésével visszaáll minden a régi kerékvágásba.Néhány nőnél nem kívánt helyeken nő szőr, például az arcán, a hasán vagy a mellbimbó körül. A hajszerkezet változásai miatt a haj szárazabbá vagy zsírosabbá válhat. Néhányan azt is tapasztalják, hogy a hajuk színe megváltozik.A körmök, akárcsak a haj, megváltozhatnak a terhesség alatt. A hormonok hatására gyorsabban nőnek és erősebbek lesznek a körmök. Néhány nő azonban azt tapasztalja, hogy körmei könnyebben töredeznek és törnek a terhesség alatt. A haj változásaihoz hasonlóan a körmök változása sem állandó. Ha könnyebben töredeznek a körmeit, gyakrabban vágd le, és kerüld a körömlakkot.

7. Cipőméret

Azt tudjuk, hogy a terhesség előtti ruháidba nem fogsz beférni, de arra azért nem számítunk, hogy a cipőinket is le kell cserélni. Pedig sok kismama tapasztalja meg, hogy egy cipőmérettel nagyobbra van szüksége, részben a lábduzzadás miatt, különösen, ha nyáron vagy terhes.

8. Lazább szalagok

A terhesség alatt a szervezeted egy relaxin nevű hormont termel, amely segít előkészíteni a szeméremtestet és a méhnyakat a szülésre. A relaxin fellazítja a szalagokat, ami azzal jár, hogy nagyobb a sérülésveszély kockázata. Könnyen megerőltetheted magad, különösen a medence tájékon, a hátad alsó részén és a térdeidben. Edzés vagy tárgyak emelése közben lassan mozdulj, és kerüld a hirtelen mozdulatokat.

9. Visszerek, aranyér és székrekedés

A visszerek, amelyek általában a lábakon és a nemi szervek területén találhatók, akkor keletkeznek, amikor a terhességi hormonok által megnagyobbodott vénákban összegyűlik a vér. A visszerek gyakran elmúlnak a terhesség után. Megelőzésük érdekében:

  • Kerüld a hosszú ideig tartó állást és ülést.
  • Viselj bő ruházatot
  • Viselj kompressziós harisnyát
  • Ülő helyzetben emeld meg a lábad

Az aranyér a terhesség alatt gyakori. A méh nyomást gyakorol a medencére, így a végbélben lévő vénák szőlőszemszerű csomókká tágulhatnak. Az aranyér nagyon fájdalmas lehet, és vérezhet is, viszkethet vagy csíphet, különösen székletürítés közben vagy után.A székrekedés egy másik gyakori a terhességgel együtt járó kellemetlenség. A székrekedés hozzájárulhat az aranyér kialakulásához.

A székrekedés és az aranyér kezelésének legjobb módja a megelőzés. A rostban gazdag étrend, a napi bőséges folyadékfogyasztás és a rendszeres testmozgás segíthet a székletürítés rendszerességében. A székletlágyítók (nem hashajtók) szintén segíthetnek. Ha aranyered van, beszéld meg az orvosoddal, hogy milyen krémet használj.

10. Dolgok, amelyek távoznak a testedből a szülés után

Túl vagy tehát a hangulatingadozásokon és az aranyéren, és azt hiszed, vége a meglepetéseknek. A terhesség alatt a magzatburokban folyadék veszi körül a babádat. Ez a magzatburok a szülés kezdetén vagy a vajúdás alatt megreped (vagy megrepesztik) – ez a magzatvíz elfolyása.Mennyi magzatvízre számíthatsz? Körülbelül 2-3 csészényire. Vannak, akiknek szinte kiömlik a magzatvíz, másoknak csöpög, míg megint mások szivárgást érzékelnek, vagy olyasmit, mintha bepisiltek volna.

A magzatvíz általában édes illatú és halvány színű vagy színtelen. A szervezeted 3 óránként pótolja, ezért ne lepődj meg, ha a szülésig továbbra is folyik, óránként körülbelül egy csésze.A vajúdás során más, váratlan dolgok is távozhatnak a szervezetéből. Néhány nőnek hányingere van, mások hánynak is. Hasmenés is elég gyakori a szülés előtt, de akár alatta is. A fokozott gázképződés is gyakori jelenség. A vajúdás tolófázisa alatt elveszítheted az uralmad a hólyagod vagy a beleid felett.Rengeteg meglepetést tartogat számodra a terhesség – de semmi sem csodálatosabb annál, mint amit akkor fogsz érezni, amikor újszülötted a karjaidban lesz!