Teherbeesés

Világszerte csökken a férfiak spermaszáma, de már egyetlen jó sejt is elég lehet

Kutatások szerint folyamatosan csökken a férfiak nemzőképességét jelző spermiumszám. Mit érdemes tudni erről, ha babát szeretnétek?
2022. Február 02.
Fotó: Getty

Mint tudjuk, ovuláció ciklusonként csak egyszer történik, ez határozza meg a termékeny napokat. A spermiumot adó személy – akár partner, akár donor – jellemzően bármikor lehet termékeny, de nem mindig az.

“A hímivarsejt természetesen ugyanolyan fontos a baba születéséhez, mint a petesejt” – mondja Zaher Merhi reproduktív endokrinológus a Parents.com-on. “Mégis hajlamosak vagyunk alábecsülni a sperma jelentőségét.”

Tanulmányok azt mutatják, hogy a párok 15 százalékánál nem sikerül a fogantatás egy év próbálkozás után, és 10 százalékuknál két év után sem.  Az orvosok nem mindig tudják meghatározni a meddőség okát, de egyes kutatások szerint a spermiumok számának csökkenése is szerepet játszik ebben. Még kutatják, hogy ezt mi minden okozhatja.

De hová tűnnek a spermiumok?

A spermiumszámmal kapcsolatos problémák kutatása nem újkeletű. 1992-ben a British Medical folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a spermiumok száma 50 százalékkal csökkent világszerte 1938 és 1991 között.

A jelentés felkeltette Shanna Swan környezeti és reproduktív epidemiológus figyelmét. “Én és sokan a tudományos közösségből szkeptikusak voltunk, amikor ezt az elsöprő következtetést láttuk” – mondja dr. Swan, aki saját tanulmányt is végzett, és hasonló eredményeket publikált 2000-ben. Tagja volt annak a csapatnak is, amely azt találta, hogy a spermiumok száma 50-60 százalékkal csökkent 1973 és 2011 között. Ezek a vizsgálatok azonban nem a mozgékony spermiumok számára összpontosítottak. Ez vitathatatlanul a spermaelemzés legkritikusabb része. A spermiumok mozgásképessége ugyanis fontos a fogantatáshoz, legalább annyira, mint a mennyiségük. 2019-ben az Urology közzétett egy tanulmányt, amely közel 120 000 férfi spermaelemzésén alapult, és kimutatta, hogy a mozgékony spermiumok száma 10 százalékkal csökkent tizenhat év alatt.

Más új kutatások szerint a spermiumok számának csökkenése túlzott mértékű, és egyes eredmények nem számolnak megfelelően a különböző etnikai és faji csoportokkal. De az kétségtelen, hogy az alacsony spermiumszám megnehezítheti a sikeres terhességet. A szakértők szerint a spermiumszámról és annak a fogantatásra gyakorolt hatásáról beszélve az emberek tudatára ébredhetnek a lehetséges életmódbeli és egyéb kockázati tényezőknek, és lépéseket tehetnek ezek csökkentésére.

Mi befolyásolhatja a spermiumok számát?

Bizonyos anatómiai tényezők alacsony spermiumszámot okozhatnak, beleértve a herét érintő gondokat, spermiumokat szállító vezetékek hibáit, de léteznek egyéb tényezők is, amik károsan hatnak a spermium képződésre.

Dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás

A kutatások összefüggésbe hozták a dohányzást a csökkent spermiumsűrűséggel, az összes spermiumszámmal és az összes mozgékony spermiummal is. És bár az alacsony vagy mérsékelt alkoholfogyasztás rendben van, a kutatók szerint a túl sok alkoholfogyasztás már csökkentheti a tesztoszteronszintet és a spermiumtermelést. Még az egészséges spermiumok mozgását is megváltoztathatja.

Terápiák

A reproduktív szervekhez vagy azok közelében végzett sugárterápia csökkentheti a tesztoszteronszintet és a spermiumok számát. A hormonterápia szintén ilyen hatású lehet.

Környezeti tényezők

Az általunk használt termékekben, az elfogyasztott élelmiszerekben és a belélegzett levegőben lévő toxinok szintén hozzájárulhatnak a problémák kialakuláshoz. Például a ftalátok olyan vegyi anyagok csoportja, amelyek puhává és rugalmassá teszik a műanyagokat. Segítenek abban is, hogy a termékek megőrizzék illatukat, nedvszívó képességüket és színüket, így megtalálhatók a testápolási termékekben, krémekben és légfrissítőkben. “A ftalátok azok a vegyszerek, amelyek miatt a leginkább aggódtam, mert sok mindenben előfordulnak” – mondja dr. Swan. Hozzáteszi, hogy a ftalátok csökkenthetik a tesztoszteronszintet, és az Environmental International folyóiratban megjelent 2018-as áttekintés azt sugallta, hogy a ftalátok befolyásolhatják a termékenységet, beleértve a spermiumok számát és mozgékonyságát is.

A gyomirtószerek és növényvédő szerek, amelyek megjelenhetnek élelmiszereinkben, szintén csökkenthetik a spermiumok számát.

Mi a teendő alacsony spermiumszám esetén?

Az alacsony spermiumszám nem jelenti azt, hogy ne lehetne családot alapítani. Az egészséges és mozgékony spermiumok még akkor is célt érhetnek, ha a spermiumok száma alacsony. A szakértők azonban azt mondják, hogy az alacsony spermiumszámmal rendelkezőknek érdemes néhány dologra összpontosítani.

Változtassunk az életmódunkon!

Az egészségesebb életmódra váltás növelheti a spermiumok számát. “Körülbelül három hónap kell ahhoz, hogy a spermium a heréből felhasználásra kerüljön” – mondja Lauren Bishop endokrinológiai/meddőségi specialista. “Vagyis körülbelül három hónapba fog telni, amíg észreveszik a változást.”

Bárki dönthet úgy, hogy abbahagyja a dohányzást, csökkenti az alkoholfogyasztását, csökkenti a műanyagok használatát és egészségesebben étkezik.

Kérjünk orvosi segítséget!

Ha egy párnak nehézségei vannak a teherbe eséssel, érdemes mindkét embert kivizsgálni. A spermaelemzés gyakran a következő lépés. “Ha a számok alacsonyak, javaslom, hogy keressen fel egy meddőségi szakembert vagy urológust, aki segít kideríteni, mi az oka” – mondja dr Mehri.

Dr. Bishop szerint ha valakinek a spermiumszáma 7-15 millió között van, nagyobb esélye van a sikerre beültetéssel (inszeminációval). Hozzáteszi, hogy 7 milliónál alacsonyabb spermiumszámmal is lehetséges mesterséges úton teherbe esni, de ez már kevésbé valószínű. Azt mondja, hogy ebben a helyzetben a párok számára általában a lombikeljárást választják. “Ilyenkor a sikerhez egyetlen jó spermium is elegendő” – mondja. “Ezért még nagyon alacsony spermiumszámmal is lehetséges a fogantatás. Ám ha nem látnak spermiumot a mintában, akkor csak a donoros megoldás működik.”

Fókuszban a mentális egészség

A meddőség kezelése ronthatja a mentális egészséget – egy 2012-ben közzétett kutatás azt találta, hogy a meddőségben szenvedő férfiak több negatív érzelmi reakciót mutattak, mint azok a társaik, akiknek partnere volt meddő vagy mint az olyan párok tagjai, akiknek megmagyarázhatatlan meddősége van. Az érzelmek közé tartozott a hiányérzet, az alacsonyabb önbecsülés és a megbélyegzettség élménye. Érdemes tehát bevonni pszichológust is vagy beszélgetni hasonló helyzetben lévő párokkal, hiszen a lelkiállapot is befolyásolhatja a sikert.