Teherbeesés

Vetélés: négy gyakori ok és megoldásaik

Egy gyermeket tervező pár esetén a vetélés az egyik legmegrázóbb dolog, ami történhet velük. Bár sokan nem beszélnek róla, ám lényegesen gyakoribb, mint az a köztudatban van.
2021. Július 28.
Vetélés: négy gyakori ok és megoldásaik (Fotó: Getty Images)

A vetélés lehet egyszeri, de meg is ismétlődhet (habituális vetélés). Dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát a lehetséges okokról és azok megoldásáról kérdeztük.

A vetélés jelei

A vetélésnek az esetek többségében igen erőteljes jelei vannak: leggyakrabban vérzés és/vagy alhasi, deréktáji görcsök hívják fel rá a figyelmet. Ilyenkor mihamarabb orvoshoz kell fordulni, egyrészt azért, hogy megvizsgálják a kismamát és a magzatot, valamint, ha lehet, meg lehessen tenni a szükséges intézkedéseket. Fenyegető vetélés esetén ugyanis sok esetben maga a folyamat nem megy végbe, és szigorú kímélet, nyugalom biztosítása mellett, valamint gyógyszeres (progeszteron pótlással), infúziós kezeléssel a terhesség megmenthető.

Mi minden okozhat vetélést?

Progeszteron hiány: az egyik leggyakoribb ok a vetélés mögött az valamilyen hormonális zavar, ezen belül is a progeszteron hiánya az egyik leggyakoribb. Ez sok nőnél már a teherbeesés előtt jelen van, csak nem tudnak róla, így a várandósság elején derül rá fény (vagy azért, mert már eleve nem tud teherbe esni). Ilyenkor nagy a vetélés kockázata, hiszen a megfelelő progeszteron ellátottság nélkül már a beágyazódás is zavart szenved. Szerencsére a hormon könnyen pótolható – erre ma már igen hatékony kúpok és szájon át szedhető készítmények vannak.

Fertőzés: akárcsak a progeszteron hiánya, úgy a fertőzés is gyakran észrevétlen marad terhesség nélkül is. Pedig a különböző fertőzések igen komoly befolyást gyakorolnak mind a teherbeesésre, mind a terhesség megtartására. Várandósság során komoly problémát jelentenek a felszálló fertőzések, így fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő intim higiéniára (a terhesség során fogékonyabbá válunk a fertőzésekre), valamint a legapróbb jelek esetén is forduljunk orvoshoz! Szerencsére sok készítmény alkalmazható a várandósság alatt is, valamint érdemes lehet Lactobacillus helyreállító kúrát alkalmazni mind prevenció, mind kiegészítő terápia gyanánt.

Hormonzavarok: a progeszteron hiánya mellett több hormonzavar is állhat a vetélés hátterében (érdemes tudni, hogy a túl kevés progeszteron is sokszor valamilyen hormonzavar következménye). Leggyakrabban pajzsmirigy betegség, inzulinzerisztencia/diabetes, PCOS, túl magas prolaktinszint fedezhető fel egy-egy vetélés után. Ilyenkor legtöbbször segít az adott zavar hormonterápiája, melyet kiegészíthet személyre szabott diéta és rendszeres testmozgás.

Anatómiai okok, oda nem illő képletek: előfordulhat, hogy anatómiai okok állnak a vetélés hátterében, ezért meg kell nézni a méh alakját, szerkezetét. Lehetnek pl. összenövések, méhszáj elégtelensége, méhsövény, miómák, keletkezhetnek hematómák, polipok, melyek akadályozhatják mind a beágyazódást, mind a magzat fejlődését. Ilyen esetekben általában műtéti beavatkozásra van szükség, hematóma esetén pedig gyógyszeres kezelésre és ágynyugalomra – mondja dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

További okok a vetélés hátterében

  • Hematológiai okok
  • Belgyógyászati okok
  • Immunológiai okok
  • Nem megfelelő táplálkozás
  • Dohányzás
  • Túlsúly/anorexia
  • Pszichés okok
  • Nem tudni (ez igen gyakran előfordul)

Forrás: Nőgyógyászati Központ

Forrás: Nőgyógyászati Központ