Teherbeesés

Újabb 7 intézkedéssel próbálnak kedvezni a családoknak

Orbán Viktor az évértékelőn bejelentette 7 pontos családpolitikai akciótervét, ami rengeteg pénzt jelent a költségvetésnek. Részben már meglévő programokat bővít, részben új elemei is vannak.
2019. Február 11.
A gyerekszám felpörgetésének 7 pontja

A miniszerelnök vasárnapi évértékelőjén jelentette be 7 pontos családpolitikai intézkedéseit, amelyekkel a gyermekvállalási kedvet akarják ösztönözni. Íme a 7 pont:

1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő 10 millió forint összegű kedvezményes kölcsönben részesül házasság esetén. Minden gyereknél egy évre felfüggesztik a törlesztést, három után elengedik a fennálló tartozást.

2. Bővítik a CSOK kedvezményes hitelét.

3. A második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadiknál 4 millió forintot, minden további gyereknél 1-1 millió forintot vállal át a kormány a szülők jelzáloghiteléből

4. Azok a nők, akik legalább négy gyereket szültek, életük végéig mentesülnek az SZJA fizetése alól.

5. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját. Két és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást ad a kormány bizonyos autókra.

6. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást. 21 ezer új férőhelyet ígérnek három év alatt. 2022-ben minden szülő bölcsődébe viheti a gyermekét.

7. Bevezetik a nagyszülői gyedet.

Az Index beszámolója szerint Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn sajtótájékoztatót tartott a témában, és további részleteket árult el a programról:

A 10 millió forintos szabad felhasználású hitelről

  • 18 és 40 év közötti nőknek jár
  • a törlesztését az első gyerek születése után három évre felfüggesztik.
  • a második gyermek érkezése után a tartozás 30 százalékát el is törlik.
  • a harmadik gyermek után pedig az egész tőketartozást eltörlik.
  • a 10 millió forint a maximálisan felvehető összeg, de ennél kevesebbet is fel lehet venni.
  • ha a 10 millió forintos maximális hitelt veszi fel valaki, a havi törlesztő akkor sem lesz nagyobb, mint havi 50 ezer forint.
  • a maximális összeg esetében a futamidő nagyjából 20 év.

A program 2019 július 1-től nyílik majd meg, három évig lehet majd belépni.A hitelt már házas nők is igénybe tudják venni, és olyanok is, akiknek már van gyermeke, de náluk csak a július 1. után született gyermeknél lesz érvényes a törlesztés felfüggesztése.

A CSOK bővítéséről

  • a kamattámogatott kölcsönt használt lakások vásárlására is kiterjesztik.
  • ez szintén július elsejétől lesz hatályos.
  • 2 gyermek vállalása esetén 10, három vagy több gyerek után 15 millió forintos hitelt lehet felvenni
  • eltörlik a 35 milliós értékhatárt, vagyis ennél drágább használt lakásra is lehet kapni hitelt.

A többgyermekes anyák SZJA-kedvezményéről

  • ez várhatóan csak jövőre fog indulni.
  • annak a nőnek, aki legalább négy gyermeket felnevelt, élete végéig nem kell jövedelemadót fizetnie.
  • az SZJA-mentesség mindenkire érvényes lesz, akinek van már négy gyermeke.

A nagyszülői gyedről

  • ez azt hivatott támogatni, hogy a szülők visszamehessenek dolgozni.
  • a gyed extrát a nagyszülők nem tudják felvenni.

A bölcsődékről

  • 2022-re szeretnék megvalósítani a teljes bölcsődei ellátást. Ehhez 70 ezer bölcsődei férőhelyre lenne szükség, hiányzik még nagyjából 20 ezer.

Az autóvásárlási programról

  • ezt azért vezeti be a kormány, mert azt látják, vannak, akik azért nem vállalnak negyedik gyermeket, mert egyszerűen nem férnének be a négy gyerekkel az autóba.
  • ez a program várhatóan szintén július elsejétől indul.

A kormány jelenleg azzal számol, hogy 2020-ban az egész intézkedéscsomag 150 milliárd forintjába kerül majd a költségvetésnek.

Azt egyelőre nem  tudjuk például, hogy  a fiatal, házasságot kötő nők a 10 milliós kedvezményes kölcsönt milyen kamattal kapják meg. 

Már korábban is volt szó arról, hogy a több gyereket vállaló nőknek nem kellene SZJA-t fizetniük, de eddig három gyerekről volt szó, most négy gyerekre jelentették be az adómentességet. Ez a mentesség élete végéig szólna, nem addig, amíg a gyerek nagykorú nem lesz.

A Portfolio.hu kalkulálása szerint ez jelenleg 37 ezer háztartást érint, feltéve, ha a kormány nem felmenő rendszerben vezeti be az intézkedést, tehát ha azokra is érvényes, akik már most is négy gyereket nevelnek. A háromgyerekes anyák adómentessége sokkal nagyobb arányt jelentett volna, 173 ezer háztartást.

Az Index számításai szerint a négygyerekes anyák adómentessége 24 milliárd forintos adóbevétel-kiesést okoz évente a költségvetésnek. A kérdés az, hogy az intézkedés hatására hány háromgyerekes család dönt majd negyedik gyerek mellett.

A CSOK-nál változás lesz, hogy két és három gyerek után is fel lehet majd használni a vissza nem térítendő támogatáson kívül kapható kedvezményes hitelt használt lakás vásárlására, eddig ugyanis az amúgy leginkább támogatott háromgyerekesek csak új lakásra vagy építkezésre kaphattak 10 milliós hitelt a 10 milliós támogatás mellé. Ezzel a lépéssel bővülhet a CSOK-ot felvevők száma és az összeg is, amit a költségvetés fedez.

Egy másik, bővített program a jelzáloghitel-támogatás: eddig azoknak adott pár milliós támogatást a kormány, akiknek három vagy több gyerekük volt, most már a második gyerek után is jár támogatás.

A családi autóvásárlási támogatás, vagyis az, hogy a három- vagy többgyerekes családok kaphatnak 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást egy új, 7 személyes autó vásárlására. Ennek részleteiről sem lehet semmit tudni, például lesz-e olyan megkötés, hogy valamennyi ideig nem lehet eladni az autót.

A program része a nagyszülői gyed, vagyis, hogy a nagyszülő is otthon maradhat a gyerekkel. Ezzel nyilván azt szeretnék ösztönözni, hogy az anyák minél előbb visszamenjenek dolgozni. Ezzel a jelenlegi munkaerő-hiányt akarná orvosolni a kormány. Szintén az anyák gyorsabb munkába visszaállásáról szól a bölcsődei program, a férőhelyek bővítésével most azt ígérte a kormány, hogy mindenki bölcsődébe tudja majd adni a gyerekét. A kérdés itt az, hogy ki fog dolgozni majd ezekben a bölcsődékben, hiszen munkaerő-hiány van ezen a területen, a szakma nem túl megbecsült és vonzó.

A kormány korábban azt mondta, hogy a nemzeti konzultáció kérdései alapján lehet számítani a családpolitikai intézkedésekre, ugyanakkor most szó sincs a főállású anyaság intézményének bevezetéséről és kimaradt a családpolitikai intézkedések kétharmados védelme is.

Kapcsolódó cikkeink családpolitika témában:

Forrás: Index.hu