Teherbeesés

Több menstruáció – kevesebb depresszió?

Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint, kisebb eséllyel alakul ki depresszió azoknál a nőknél, akik a termékeny éveik alatt hosszabb időn keresztül vannak kitéve az ösztrogén hormon hatásának.
2017. Augusztus 01.

Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a nőknél befolyásolhatják a depresszió kockázatát a reproduktív hormonok, a szakemberek azonban ennek okára is kíváncsiak voltak. A vizsgálat során elsősorban az ösztradiol hormon működését vizsgálták, mivel ez az ösztrogénnak az a fajtája, amely a nőkben a termékeny évek alatt megtalálható, illetve amely a szerotonin szintjére hatással van, aminek viszont a depresszió kialakulásában van szerepe.

Az, hogy ki milyen hosszú időn keresztül van kitéve az ösztradiol hormonnak, több tényezőtől is függ, például attól, hogy kinél milyen korán jelentkezik az első menstruáció, illetve, hogy egész élete során összesen hány menstruációs ciklusa van. A mostani kutatás során több mint 1300 nőt kísértek figyelemmel a szakemberek dr. Wendy Marsh vezetésével, aki a Massachusetts Egyetem Orvosi Iskolájának munkatársa, és megállapították, hogy akik az első menstruációjuktól kezdve a menopauzájuk jelentkezéséig a legtovább voltak kitéve az ösztradiol hormon hatásának, azoknál a menopauza idején – egészen tíz éven át – kisebb volt a depresszió kockázata.

A Menopausa című lapban közzétett kutatásból az is kiderült továbbá, hogy a születésszabályozás időtartamának hossza is csökkentette a depresszió kialakulásának esélyét, ugyanakkor a terhességek száma, illetve a szoptatás nem volt befolyással minderre.

Forrás: Medipress