Teherbeesés

Tinder-stílusú app készült petesejt- és spermadonorokról

Néhány hete jelent meg az amerikai piacon a Just A Baby néven futó új alkalmazás, amelynek lényege, hogy azok az emberek, akiknek hagyományos úton nem lehet gyermekük, partnert találjanak a fogamzáshoz.
2017. Május 30.

Az alkalmazást igénybevevők mintegy 15 százaléka meddő (vagyis egy év védekezés nélküli szex után sem fogan meg gyermekük), és ebben még nincsenek benne az azonos nemű párok. A résztvevők az oldalon sperma- illetve petesejtdonorokat keresnek, akikkel aztán saját alternatív családjukat is eltervezhetik.

A férfiak körében a meddőség leggyakoribb oka az alacsony spermaszám, az abnormális spermafunkció, illetve az olyan blokkok, amelyek a sperma egészséges áramlását megakadályozzák. Az esetek 50 százalékában a férfiak terméketlenségének oka még csak nem is meghatározható.

A nők esetében a helyzet még inkább bonyolult, ott az ovulációs rendellenességektől kezdve a szervi és hormonális okokig számos oka lehet annak, hogy a kívánt gyermekek soha nem fogannak meg.

Egy brit kutatás egyedülálló anyák gyermekeit kérdezte arról, hogy milyen érzéseik vannak az apa hiányával kapcsolatban. Mint kiderült, 39 százalék ezt nem élte meg drámaként, 27 százaléknak ambivalens érzéseik voltak, 8 százalék pedig kimondottan negatív érzéseket táplált a témában.

Az applikáció lehetőséget teremt arra, hogy ki-ki eldöntse, hogy szülőtársat vagy donort keres-e, és megfogalmazza, hogy milyen keretek között képzeli el a jövőt.

Kapcsolódó cikkeink:

Ha nem jön a baba

Amikor a meddőség oka ismeretlen

Forrás: Medipress