Teherbeesés

Teherbe eshetek fogamzásgátló mellett?

A fogamzásgátló tabletta az egyik legnépszerűbb, helyesen alkalmazva pedig az egyik legbiztonságosabb módszer a nem kívánt terhesség elkerüléséhez. Előfordulhat azonban, hogy valaki a tabletta mellett esik teherbe. Mégis, mi lehet ennek az oka?
2018. Szeptember 16.
Megfelelő alkalmazás mellett a terhesség esélye nagyon kicsi

A fogamzásgátló tabletta működésének lényege, hogy a benne található hormonok “leállítják” az ovulációt, vagyis a petefészekből nem lökődik ki olyan petesejt, melyet a hímivarsejt megtermékenyíthetne. Más típusú tabletták a méhnyak nyálkahártyáját változtatják meg, így akadályozva meg a petesejt és a spermium találkozását. A fogamzásgátló tablettát a legbiztonságosabb módszerek között tartják számon, megfelelően alkalmazva mintegy 99,7 százalékos védelmet nyújt (azonban a nemi betegségek ellen nem véd).

A “tipikus” alkalmazás viszont kevésbé hatékony, nagyjából 91 százalékos, vagyis 100 nőből kilenc esik teherbe egy éven belül a tablettaszedés alatt. Mi lehet ennek az oka?

Csak akkor működik, ha “jól” szedik

A tabletta akkor a leghatékonyabb, ha pontosan betartják az alkalmazására vonatkozó előírásokat, vagyis minden nap, lehetőleg ugyanabban az időben veszik be. A szakemberek szerint maximum 3 órányi eltérés az elfogadható. Ha kimarad egy-egy nap, vagy túl hosszú idő telik el két tabletta bevétele között (tehát az egyiket reggel, míg a következőt másnap este veszi be valaki), akkor a hormonszintek megváltozhatnak, és már ez a rövid időablak is elegendő lehet ahhoz, hogy megtörténjen a fogantatás.

A hányás is okozhatja, hogy a fogamzásgátló tabletta “elveszíti” védő hatását. Előfordulhat ugyanis, hogy a hányással a tabletta is távozik a szervezetből, anélkül, hogy teljesen felszívódott volna, vagyis még azelőtt, hogy a hatását ki tudta volna fejteni. Ha a fogamzásgátló bevétele után röviddel hányunk, a lehető leggyorsabban be kell venni egy újabb tablettát!

Vannak olyan gyógyszerek, melyek megzavarhatják a fogamzásgátló tabletta működését. Ezek közé tartozhatnak például bizonyos antibiotikumok, gombaölő szerek, epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek, antivirális szerek, a gyógynövények közül pedig az orbáncfű, melyet hangulatzavarok és enyhe depresszió kezelésére javasolnak. A gyógyszerszedés megkezdése előtt mindenképpen egyeztess az orvosoddal, és ajánlott más fogamzásgátló módszert is alkalmazni, legalább addig, míg a gyógyszereket szeded!

(via)

Ez is érdekelhet: