Teherbeesés

Szuperételek, amikre minden nőnek szüksége van

Kifejezetten női szempontok szerinti válogatás következik: mit érdemes gyakran fogyasztaniuk a nőknek és miért.
2020. Május 19.
Szuperételek, amikre minden nőnek szüksége van (fotó: Getty Images)

Bab

Egy harvardi kutatás szerint azoknál a nőknél, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak babot és lencsét, 34 százalékkal csökkent a mellrák kockázata, szemben azokkal, akik havonta csak egyszer ettek belőlük. Valószínűleg a fitoszterinek kedvező hatása áll a háttérben. Ezt tartják a 40 feletti nők számára a legideálisabb étrendnek.

Joghurt

Az alacsony zsírtartalmú joghurt mindenki számára nagyon egészséges, de nőknél különösen fontos. Nőknél ugyanis nagyobb valószínűséggel alakul ki csontritkulás, mint a férfiaknál. Különösen a menopauza időszakában, az ösztrogén szint csökkenésével válik égetővé a probléma.Az alacsony zsírtartalmú vagy görög joghurt rendszeres fogyasztása biztosítja, hogy elegendő mennyiségű kalcium kerüljön a szervezetünkbe. Ráadásul a joghurt tele van probiotikummal is.

Paradicsom

A nők az ajánlott napi A-vitamin mennyiség több mint felét fedezi egy csésze apróra vágott paradicsom. Az A-vitamin kulcsszerepet játszik az egészséges bőr fenntartásában, a pattanások leküzdésében, valamint a ráncok megszabadításában vagy legalábbis késleltetésében. A paradicsomban található antioxidáns likopin hat jótékonyan a bőrre, ami még az immunrendszerre is jótékonyan hat, védi a szemet, felveszi a harcot az emlőrák és a szívbetegségek kialakulásában is.

Áfonya

A fekete áfonya, különösen gazdag antioxidánsban. Kiválóak ráncokra, frissen tartják az agyat, rákmegelőző szerepük van, az úgy nevezett antocianinoknak köszönhetően. Készítsünk egy salátát áfonyából, szamócából, málnából.

Lenmag

Gazdag ösztrogénszerű vegyületekben, az úgynevezett lignánokban, ami egy potenciális fegyver az emlőrák ellen. Egy tavalyi kutatás kimutatta, hogy az emlőrákban szenvedő nők lenmagban gazdag étrendje lelassította a daganat növekedését. Legegyszerűbb módja a lenmag fogyasztásnak, ha a reggeli gabonafélékhez hozzáadjuk.

Dió

Állatokon végzett kutatás mutatta ki, hogy a dió csökkenti az emlő- és prosztatarák növekedését. Jótékonyan hat cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a stroke megelőzésében.

Lazac

Fontos tápanyag a benne található omega-3 zsírsavak miatt. Az omega-3 csökkenti a szervezet gyulladását és javítja az agy működését. A lazac D-vitamint is tartalmaz, ami vizsgálat szerint, 50 százalékkal szorítja vissza az emlő-, vastagbél- és petefészekrák kialakulását.

Teljes kiőrlésű gabona

A rost hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, javítja az anyagcserét és egyensúlyban tartja a vércukorszintjét.(Cikk forrása: thehealthy.com)