Teherbeesés

PCO szindróma: bővült a terápiás paletta

A PCO szindróma a női meddőség leggyakoribb oka jelenleg a nyugati társadalmakban. Kezelésének alappillérei a helyes étrend, rendszeres testmozgás, stresszkezelés.
2017. Október 13.

Sok esetben gyógyszeres segítségre is szükség van a normális ciklus és így a termékenység helyreállításához. Dr. Tűű László belgyógyász-endokrinológus, az EndoCare Endokrinológiai Központ orvos – szakmai vezetője foglalta össze a betegség kezelésével kapcsolatos legújabb információkat.

A gyógyszeres kezelés kiváltására vagy kiegészítésére néhány igazoltan hatékony készítménnyel bővült a terápiás paletta az elmúlt években. A D-vitamin kedvező hatásai mellett ismertté, és hazánkban is elérhetővé vált a myo-inozitol nevű táplálékkiegészítő. A myo-inozitol egy 6 szénatomos cukoralkohol molekula, melyet szervezetünk kis mennyiségben elő tud állítani, de nagyobbrészt a táplálékból szerzünk be.

A növényi tápanyagok (pl. gabonafélék) gazdagok myo-inozitolban, de ezt a szervezet számára hozzáférhetetlen fitát, illetve fitát-só formájában tartalmazzák. Az emberi szervezet nem tartalmaz ennek bontásához szükséges fitáz enzimet, így ezek nem hasznosíthatók.

Vizsgálatok igazolták, hogy a PCO szindrómás páciensek szervezetében a vérplazma inozitol tartalma alacsonyabb, a vizelettel történő inozitol-ürítés magasabb, mint egészséges társaikban. A myo-inozitol bevitele így alkalmas lehet a plazma myo-inozitol tartalmának emelésére. A myo-inozitol sejten belüli hírvivő molekulaként játszik szerepet az emberi szervezetben.

Részt vesz az anyagcsere legfontosabb folyamataiban, de kitüntetett szerepe van a PCO szindróma szempontjából kulcsfontosságú inzulin-érzékenységben (közvetíti az inzulin anyagcsere hatásait a sejten belül), illetve a peteérés folyamatában. Kézenfekvőnek tűnik a myo-inozitol alkalmazása PCO szindróma kezelésében. Számos nemzetközi vizsgálat bizonyította az életmód és myo-inozitol kezelés hatékonyságát. Egy új hazai vizsgálat szerint a myo-inozitol+ életmód kezelés hatékonysága nem kisebb, mint a PCO szindróma kezelésében eddig széles körben alkalmazott életmód és metformin kezelésé.

Sokan nem tudják, hogy a myo-inozitol kedvező hatásainak eléréshez néhány alapvető szabályt be kell tartani. A myo-inozitol, mint korábban említettük, egy cukoralkohol molekula, így szerkezetileg rokona a 6 szénatomos cukroknak. A szervezeten belül néhány nagyon szelektív transzportrendszer felelős a myo -inozitol bejuttatásáért a sejtekbe. Sajnos az emberi bélcsatornában ez nincs így. A myo-inozitol döntően a cukor szállítására is alkalmas szállító molekulákon szívódik fel a bélből.

Ennek következménye, hogy a myo inozitol felszívódása cukormolekulák jelenlétében csökken (versengés alakul ki a cukor és myo-inozitol molekulák között). Fontos tehát, hogy a myo-inozitol készítmény ne tartalmazzon más cukormolekulákat (érdemes ellenőrizni az összetevőket vásárlás előtt), csak tiszta myo inozitolt! Ízesített készítményt ne használjunk! A készítményt mindig étkezéstől távol (legalább egy óra!) vegyük be.

Terhességre készülve, illetve terhesség alatt tanácsos a folsavval kombinált készítmény alkalmazása, ilyenkor mindenképpen a gyógyszertári, tiszta myo-inozitolt tartalmazó készítményt preferáljuk!

Kapcsolódó cikkeink:

  • Minden 10. termékeny nőt érint a PCO szindróma
  • A női meddőség egyik leggyakoribb oka – a PCOS
  • PCO – kihat az egész testre
  • Forrás: Endocare Endokrinológiai Központ