Teherbeesés

Neten árulta egy nő a petesejtjeit, öten vettek is tőle

Az emberi test tiltott felhasználása a vád az ellen az öt nő ellen, akik petesejtet vásároltak az interneten magát hirdető nőtől. A petesejtekkel üzletelő nőt bűnsegédlettel és csalással vádolják.
2017. Október 27.

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy 36 éves nő ellen, aki az interneten árulta a petesejtjeit. A petesejteket megvásárló öt nő ellen az emberi test tiltott felhasználása, illetve annak kísérlete a vád, míg az adományozót ennek a bűncselekménynek a bűnsegédi elkövetésével és csalással vádolják – írta a közleményben Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

A vádlott 2013-ban és 2014-ben egy internetes portál petesejt-donációval foglalkozó fórumán álnéven hirdette magát, így ismerkedett meg meddő nőkkel, felajánlotta nekik a petesejtjét, amiért több esetben pénzt is kért. Emellett a donációs eljárás során felmerülő költségekre – utazás, orvosi vizsgálatok – hivatkozva is kért összegeket.

A nő az így megismert emberek közül néhánynak donációs eljárásban valóban adott petesejtet. Ezekben az esetekben az egészségügyi törvény szerinti rokonsági kapcsolat igazolására többnyire hamis iratokat is készítettek, együtt keresték fel a közjegyzőt.

A vádlott tudta, hogy a biológiai korlátok miatt egyszerre több embernek nem adományozhat petesejtet, így a vád szerint később csupán a sértettek pénzének megszerzése volt a célja – mutatott rá a főügyész.

Kapcsolódó anyagok:

  • A meddőség egyik legfőbb oka: a petesejt termelődés zavara
  • Meddőség: ezeket a vizsgálatokat ne hagyd ki
  • Forrás: MTI