Teherbeesés

Nem született meg az előre vállalt szocpolos gyerekek negyede

A szocpolt 2009-ben szüntették meg és 2001 óta lehetett előre, még meg nem született gyerekek után igényelni. A vállalt gyerekek negyede nem született meg.
2019. Június 04.
Nem született meg az előre vállalt szocpolos gyerekek negyede

A megelőlegező szocpol idején a vállalt gyerekek negyede nem született meg – írja a 24.hu a Napi.hu közérdekű adatigénylése nyomán.

2001 és 2009 között 41 305 olyan szerződést kötöttek, amelyben még meg nem született gyerekre igényeltek támogatást. Főszabály szerint a házaspárok első gyerekének négy, a másodiknak nyolc éven belül kellett volna megszületnie, vagyis ezek a szerződések már lejártak.

A megelőlegező kölcsönszerződésből most 9 571 szerződéshez kapcsolódóan fizettek, illetve fizetnek részletekben a családok az államnak gyermekvállalás határidőben történő teljesítésének elmaradása miatt.

A Napi.hu szerint a meg nem született gyerekek száma 10 ezernél nagyobb is lehet, hiszen lehetnek családok, amelyek két gyerekre kértek támogatást, és egyik sem született meg, emellett más indokokra hivatkozva is teljesítettnek tekintették a gyerekvállalást.

Forrás: 24.hu