Teherbeesés

Nem jön a baba? A pajzsmirigy is okozhatja

Gyakran áll a meddőség hátterében a pajzsmirigyhormon-termelés elégtelensége. A diagnosztizált pajzsmirigy-alulműködés jól kezelhető betegség, a várva várt gyermekáldás is megérkezhet, ha a pajzsmirigy-problémák megoldódnak.
2018. Május 22.
A pajzsmirigyhormon hiánya nem mindig jelentkezik tünetekkel

Dr. Rencz Rita endokrinológus a Svábhegyi Gyógyintézet szakorvosa osztotta meg tapasztalatait.

Nem mindig okoz tüneteket

A pajzsmirigyhormon hiánya nem mindig jelentkezik tünetekkel. Előfordul, hogy a probléma akkor derül ki, amikor a nőnek nem sikerül teherbe esnie, vagy spontán vetélésekkel végződnek a terhességei. A súlyosabb esetek természetesen járhatnak panaszokkal, de sajnos ebben az esetben sem mindig ismerik fel időben a betegséget – mondja az endokrinológus doktornő. Gyanú esetén a legfontosabb a kivizsgálás, mely vérvételből, hormon- és szükség szerint antitest meghatározásból, valamint a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatából áll.

Ha valakinél pajzsmirigy-alulműködést igazolnak, leggyakrabban gyógyszeres kezelést kell kezdeni. Terhességet vállalni a normál hormonszintek elérése után lehet. Fontos, hogy a terhesség alatt fokozott figyelemmel kísérjék a pajzsmirigy működését, és ha szükséges, a kezelést módosítsák.

A pajzsmirigy-alulműködés egy jól kezelhető betegség, megfelelő kezelés mellett nem kell aggódni a kisbaba egészségéért. A pajzsmirigyhormon a szervezet valamennyi sejtjének működését szabályozza. Elősegíti az oxigénfelvételt, gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, a szervezet energiafelhasználását. A sejtek normál differenciálódásában, fejlődésében is fontos szerepet tölt be. A magzat egészséges testi és szellemi fejlődésében is fontos szerepe van, ezért a spontán vetélésen túl halvaszületés, koraszülés, illetve fejlődési rendellenességek is gyakrabban fordulnak elő a hiányukban.

A pajzsmirigy hormonjainak hiányában romlik a fogamzóképesség, a progeszteron-elválasztás elégtelenné válik, gyakoribb a megtapadási nehézség, illetve a koraidős vetélés – teszi hozzá dr. Rencz Rita.

További kapcsolódó témák:

Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet