Teherbeesés

Mióta léteznek otthoni terhességi tesztek?

Manapság már szinte minden szupermarketben, drogériában kaphatók otthon elvégezhető terhességi gyorstesztek. De ez nem volt mindig így - az első otthoni teszt pedig nem igazán nevezhető "gyorstesztnek" sem.
2022. Március 28.
Mióta léteznek otthoni terhességi tesztek? (Fotó: Getty Images)

Mióta használhatnak a nők otthoni terhességi tesztet?

“Az első otthoni terhességi tesztkészletek 1977-ben jelentek meg” – mondta el Dr. Mary Jane Minkin szülész-nőgyógyász, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának szülészeti, nőgyógyászati és reproduktív tudományok klinikai professzora a mother.ly portálnak. Az amerikai Nemzeti Egészségtörténeti Intézetek Hivatala & Stetten Múzeum szerint a piacon az első piacra kerülő terhességi tesztet a Warner-Chilcott készítette, “korai terhességi teszt” vagy “hibabiztos teszt” (“error proof test”) néven, és “e.p.t.” néven kezdték el forgalmazni. A tesztet 1977-ben hagyta jóvá az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA), más terhességi tesztek mellett.

1978-ban hivatalosan is hirdették a terhességi teszteket a női magazinokban. A mai gyorstesztektől teljesen eltértek még ezek a tesztkészletek: egy fiola tisztított vizet, egy kémcsőben bárány vörösvértestek, egy cseppentő pipettát, és átlátszó műanyag kémcső tartót tartalmaztak. A teszt nem kevesebb, mint két órát vett igénybe, és azt állította, hogy a pozitív eredmény 97%-os, míg a negatív 80%-os megbízhatóságú.

A modern tesztek megjelenése

A modern, jelenleg is használt, kisebb méretű műanyag terhességi tesztet, ami már sokkal könnyebben használható (és jóval gyorsabban hoz eredményt), a Harvard Egyetem Science in the News szervezete szerint 1988-ban fejlesztették ki. Ezek a tesztek úgy működnek, hogy a hCG-antitestek festékaktiváló molekulákkal lépnek kölcsönhatásban, és ez okozza a kék vonal (vagy felirat, szimbólum) megjelenését.

A hCG hormon (humán korion-gonadotropin) vagy más néven a terhességi hormon szintje terhesség idején emelkedik meg, és a terhességi tesztek ennek a hormonszintnek a koncentráltságát mérik. A terhesség során extrém módon megnő a hCG szintje, másfél naponta ugyanis megduplázódik a mennyisége. A terhességi tesztet érdemes reggel elvégezni, mert a reggeli első vizelet több hCG hormont tartalmaz.

Az amerikai Nemzeti Egészségtörténeti Intézetek Hivatala & Stetten Múzeum oldala szerint a terhességi tesztek következő generációját, a digitális terhességi teszteket, amelyen a kék vonal helyett a kijelzőn a “terhes” vagy a “nem terhes” felirat jelenik meg, 2003-ban vezették be az FDA jóváhagyásával.