Egyéb

Mikor kezdődik a terhességi hányinger?

A hányinger és a hányás, közismert nevén a reggeli hányinger gyakori tünet a terhesség korai időszakában. Mikor kezdődik a terhességi hányinger és átlagosan meddig tart?
2022. Augusztus 10.
Mikor kezdődik a terhességi hányinger? (Fotó: Getty Images)

Azt már az elején érdemes tisztázni, hogy a reggeli rosszullét kifejezés valójában meglehetősen félrevezető, hiszen a hányinger, illetve a hányás a nap bármely részében felléphet.

A Healthline szerint a becslések alapján a terhes nők 70-80 százaléka tapasztal terhességi rosszullétet. Az émelygést és a hányást a feltételezések szerint a terhességi hormonok megnövekedett szintje okozza.

A Babycenter szerint feltehetően a hCG (humán korion gonadotropin) terhességi hormonhoz és az ösztrogénhez kapcsolódik ez a tünet, ugyanis mindkét hormon gyorsan emelkedik a terhesség korai szakaszában, és azok a nők, akiknél magasabb a hCG-szintje, gyakran súlyosabb hányingertől szenvednek.

Mikor kezdődik tehát a terhességi hányinger?

A terhességi hányinger általában az 5-6. terhességi hét környékén kezdődik – azonban fontos megjegyezni, hogy tapasztalhatók egyéni eltérések. A tünet a csúcspontját nagyjából a 9-10. terhességi héten éri el, amikor a hCG szintje a legmagasabb, és a legtöbb nőnél általában a 14-20. hét között elmúlik a rosszullét – de előfordulhat, hogy valakinél ennél tovább tart, és néhányan az egész várandósság alatt tapasztalják.

Amennyiben a reggeli rosszullét a terhesség 20. hetén túl is fennáll, illetve, ha a 9. terhességi hét után jelentkezik először, vagy enyhül, majd visszatér, ajánlott erről az orvost is tájékoztatni. A tartós hányinger és hányás időnként valamilyen egészségügyi problémához is kapcsolódhat.

Mit lehet tenni a terhességi hányinger ellen?

Sajnos nincs egyetlen olyan tipp vagy megoldás, amely mindenkinél beválna a reggeli rosszullét ellen, hiszen minden terhesség és kismama más, de az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) szerint érdemes kipróbálni a következő életmódbeli változtatásokat a tünetek enyhítésére. Ilyenek lehetnek:

  • sok pihenés (a fáradtság súlyosbíthatja a rosszullétet)
  • kerüld azokat az ételeket és szagokat, amelyektől émelyegni szoktál
  • egyél néhány falatot, például kétszersültet vagy sós kekszet, mielőtt felkelsz az ágyból
  • az étkezéseid legyenek inkább gyakoriak és kis mennyiségűek, olyan ételekből, amelyek magas szénhidrát- és alacsony zsírtartalmúak
  • ha a meleg ételek illatától rosszul vagy, egyél inkább hideg ételeket
  • igyál sok folyadékot, például vizet – kortyolgass gyakran kisebb mennyiségeket
  • fogyassz gyömbért tartalmazó ételeket vagy italokat

Ha az életmódbeli változtatások nem segítenek, fontos a problémáról az orvossal is beszélni a további kezelés miatt.

Források: healthline.combabycenter.comnhs.uk