Teherbeesés

Mi a legjobb kor a gyerekvállaláshoz?

Mind a 20-as, 30-as és 40-es években is számos szempontot kell figyelembe venni a gyermekvállaláskor.
2020. Június 04.
Mi a legjobb kor a gyerekvállaláshoz? (Fotó: Getty Images)

Aki gyermeket tervez, esetleg bővíteni szeretné a családot, valószínűleg sok – esetenként kéretlen – bölcsességet hallott az időzítésről. Vágj bele fiatalon, amikor még sok energiád van! Várj, amíg anyagilag teljesen megalapozott lesz ez a döntés. De akkor mégis mikor a legjobb gyermeket vállalni, melyik életkorban? A válasz: nincs igazából egy tökéletes életkor a gyerekvállalásra.

Hogy esetedben melyik a legjobb időszak, azt csak te és a legbizalmasabb köröd tudhatja. – A családalapításra vonatkozó döntésnek számos tényezőn kell alapulnia, ide értve az életkort, és hogy mennyire áll valaki készen arra, hogy szülő legyen – mondta a goodhousekeeping.com-nak Dr. Blair A. Bergen, az AtlantiCare Regionális Orvosi Központ szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezetője. A felkészültséghez tartozik az is, érzelmileg és anyagilag mennyire kész valaki. – Ezeken kívül fontos az orvosunkkal, nőgyógyászunkkal való őszinte beszélgetés, ha egészséges terhességet, szülést szeretnénk.

Mikor kezd csökkenni a nők termékenysége?

Amikor a babavárás megfelelő idejéről beszélünk, általában a termékenységről esik a legtöbb szó. – A nők a 20-as éveikben a legtermékenyebbek, ekkor van a legnagyobb esélyük teherbe esni – mondja Dr. Bergen. 25 éves korban nagyjából 20% az esélye a 3 hónapos próbálkozás után a teherbe esésnek, majd a terhesség 32 éves kortól fokozatosan csökken, és ez a csökkenés 35 éves korban felgyorsul. 35 évesen az esély 3 hónap próbálkozás után a teherbeesésre nagyjából 12%. Ezután még meredekebben csökken a termékenység, ezért nehezebb 40 éves kor felett természetes módon teherbe esni. A 40-es nők többsége továbbra is képes egészségesen kihordani és megszülni egy babát, de az egészségügyi problémák kockázata is megnövekszik ebben az életkorban. Ilyenek lehetnek a császármetszés, a koraszülés, az alacsony születési súly, a születési rendellenességek, a halva születés, a terhességi cukorbetegség és a preeklampszia.De még ha egy nő vár is, az sem jelenti azt, hogy nem lehet majd gyermeke. – Az életkor növekedésével nő az egészségügyi problémák kockázata, és csökken a teherbe esés esélye, mert a szervezet alkalmazkodik ezekhez a kockázatokhoz – mondta Dr. Bergen. A szakember szerint ugyanakkor nincs maximális korhatára a gyermekszülésnek, világszerte a legmagasabb feljegyzett életkor 66 év. A modern orvostudomány és a mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetően alapvetően bármelyik életkorban van erre esély.

Mi mást érdemes még figyelembe venni?

Azonban nem a termékenység az egyetlen dolog, amit figyelembe kell venni a gyermekre való felkészülés során. A biztos munkahely és az anyagi biztonság szintén fontos, amelyek a várakozás felé billenthetik a mérleget. A tanulmányok szerint az idősebb, jobb anyagi helyzetű szülők gyermekeinek jobb lehetőségeik vannak a későbbi életükben, mint azoknak a gyermekeknek.Az anyagi biztonság megteremtése azonban csak egy része a felkészülésnek. Ha valaki nincs jó, egészséges mentális állapotban, akkor nehezebben megy majd a gyermekgondozás is. – A nők életének minden szakaszában fontos a pszichés egészség és jólét. A megfelelő családi támogatással, stresszkezeléssel, megfelelő mennyiségű és minőségű alvással, testmozgással, valamint egészséges táplálkozással hozzájárulhatnak ehhez az általános jóléthez – mondta Dr. Bergen, aki hangsúlyozta, hogy ezzel kapcsolatban is fontos a nyitottság az orvosokkal szemben.(Cikk forrása: goodhousekeeping.com)