Teherbeesés

Lehet két ovuláció egy hónapban?

Amikor babát tervezel, jó, ha minden részletet ismersz. A menstruációs ciklusod minden állomása igazán jelentőssé válik, különösen az ovuláció időszaka.
2020. Április 30.
Előfordulhat, hogy kétszer van ovulációd egy hónapban? (Fotó: Getty Images)

Számos telefonos alkalmazás létezik már, amellyel ki lehet számolni, mikor jön a nagy nap – és felmerülhet a kérdés, hogy előfordulhat akár az is, hogy kétszer van ovulációd egy hónapban? A legtöbb orvosi-vonatkozású kérdéssel ellentétben az ovuláció körül, erre nincs egy kimondott, elfogadott válasz.

Az iskolában te is azt tanultad valószínűleg, hogy az ovulációra, azaz a peteérésre havonta egyszer kerül sor, mindössze 24 óráig tart, és nagyjából két héttel az előtt történik, hogy menstruálnál. Annak ellenére, hogy havonta egyszer van ovuláció, felszabadulhat több pete is egyszerre – ha ezek mind megtermékenyülnek, akkor ikerterhességről beszélhetünk.

Annak ellenére, hogy az ovuláció nagyjából 30 napos ciklusban ismétlődik, ez nem mindig van így. – Lehetséges, hogy 3 hetente van valakinek ovulációja, de annál rövidebb időnként nem. A 21 naponként ismétlődő ovuláció azonban nagyon szokatlan, a 25 napos ismétlődés viszont gyakoribb – mondta el a Romper.com-nak Dr. Joseph Adashek, perinatológus.

Tehát elméletben előfordulhat az, ha a hónap első napján van ovulációd, és két héttel később van a menstruációd, akkor lehet ismét ovulációd a hónap végén – de valószínűbb, hogy a következő hónap elején lesz. Egy tanulmány azonban tovább bonyolítja ezt a témát. Egy kanadai kutatás, amely a Fertility and Sterility szakfolyóiratban jelent meg, arról számolt be, hogy vannak nők, akik havonta kétszer, sőt, akár háromszor is ovulálnak. 63 nő bevonásával készült a tanulmány, akiket ultrahanggal vizsgáltak, és az eredmények szerint a vizsgált nőknél “legalább két follikuláris szakasz volt tapasztalható”.  Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy a kutatók kijelentették, hogy nem tudják kimutatni, hogy mindig volt-e pete a tüszőben, vagy sem, ami azt jelenti, hogy lehet, hogy volt, aki kétszer ovulált egy hónapban, de az is lehet, hogy ez nem így történt.

Ahogy dr. Barry Witt, reproduktív endokrinológus elmondta a Romper.com-nak, a kutatásnak van értelme, hiszen később, az ovuláció után előfordulhat, hogy további tüszők is növekedni kezdenek. – Azonban az LH hormon fokozott jelenléte, amely az ovulációt jelzi, a menstruációs ciklus során csak egyszer fordul elő, így a második vagy harmadik hullám során kialakult tüszők általában nem ovulálódnak.

Ha szeretnéd nyomon követni, mikor van ovulációd, arra létezik néhány módszer. Először is enyhébb reggeli hőemelkedés lehetséges, a méhnyak egy kissé kinyílik, és sűrűbb, nyúlós, fehéres folyás jelentkezhet. De még biztosabb, ha vásárolsz egy ovulációs készletet – ez a terhességi tesztekhez hasonló elven működik -, ami elárulja, mikor is állsz készen. Ahogy a legtöbb nőnél, ez nagy eséllyel nálad is egyszer fordul elő havonta.