Teherbeesés

Készülj táplálkozással a teherbeesésre!

Amikor babát tervezel, jó, ha már a fogantatás előtt odafigyelsz a kiegyensúlyozott étrendre, így biztos lehetsz benne, hogy a pici a legelső naptól megkapja az egészséges fejlődéséhez szükséges tápanyagokat.
2017. Április 26.

Készülj táplálkozással a teherbeesésre!

Dietetikus segítségével készített összeállításunkból megtudhatod, hogyan készülhetsz táplálkozással a teherbe esésre.

Érdemes már a babavárás előtt betartani az egészséges táplálkozás irányelveit – emeli ki Kővári Erika, a Rózsakert Medical Center dietetikusa. Nem mindegy, hogy a leendő édesanya normál testalkatú, alacsony testsúlyú vagy túlsúlyos. Az alacsony testsúlyúak törekedjenek minél változatosabban étkezni, míg a túlsúlyosaknak javasolt módosítani az étrendjükön.

Mit egyél a várandósság előtt?

A terhesség alatt kétszeresére növekszik a folsav-igény, a B- és C-vitaminokból pedig 25-30%-kal többre lesz szükséged. Ezért nagyon fontos a teljes értékű gabonafélék fogyasztása, amelyekben többek között folsav, B1-, B2-, B6-vitamin, biotin, niacin, pantoténsav található. A finomított lisztből készült élelmiszerek helyett válassz teljes kiőrlésű vagy Graham-lisztből készült, korpás, magvas pékárut, illetve puffasztott gabonaszeleteket – javasolja a dietetikus.

A leendő kismamáknak naponta minimum fél liter tej vagy ezzel egyenértékű tejtermék elfogyasztása ajánlott az elegendő kalciumbevitel érdekében.

A zöldségek és a gyümölcsök vitamin- és rosttartalmuk miatt kikerülhetetlen táplálékok. A megfelelő rostfogyasztás a várandósság alatt gyakori székrekedés megelőzésében segít. Jó szolgálatot tehet a cékla, a brokkoli, a paraj, a kelbimbó. A brokkoli kiváló kalciumforrás is, csakúgy, mint például a banán és a sóska – sorolja Kővári Erika.

Ügyelni kell a zsírszegény étrendre, kerüld a bő zsiradékban sült ételeket (sült krumpli, fánk), valamint a gyorséttermi menüket. Lehetőleg hidegen sajtolt növényi olajokat válassz. A fontos omega-3 zsírsavakat, amelyek segítik a magzat fejlődését és csökkentik a koraszülés kockázatát, tengeri halakkal: makrélával, heringgel, tonhallal, lazaccal ajánlott elfogyasztanod.

Érdemes visszafogni a sóbevitelt: ezzel a vizesedés, ödéma kialakulását előzheted meg, illetve csökkentheted a tüneteket. A cukorfogyasztást is kerülni kell.

A szakember hangsúlyozza: tévhit, hogy a terhesség alatt két ember helyett kell enni. A várandósság első harmadában 6-7%-kal, nagyjából 150 kalóriával nő az energiaigény, a második harmadban 200, a harmadikban pedig 300 kalóriával érdemes többet fogyasztani. Jobb, ha a kevés nagy étkezés helyett naponta ötször eszel kisebb adagokat. A plusz energiaigényt és az édesség iránti vágyat például aszalt gyümölcsökkel és jó minőségű, hozzáadott cukor nélküli müzliszeletekkel tudod kielégíteni.

Oda kell figyelni a folyadékbevitelre is: naponta legalább 2 liter vizet, natúr (cukormentes) zöldség- vagy gyümölcslevet, illetve cukrozatlan teát javasolt meginni.

Nagyon fontos megtanulni az élelmiszerhigiéniát: a konyhát és a konyhai eszközöket mindig tisztán kell tartani, bevásárláskor pedig sértetlen csomagolású termékeket kell választani. Vigyázni kell a gyorsan romló élelmiszerekkel, és el kell különíteni a nyers, a félkész és a kész termékeket. A megfelelő higiéniával elkerülhetők az olyan élelmiszer-eredetű megbetegedések, mint például a liszteriózis, a toxoplazmózis vagy a szalmonella.

Vitaminok – érdemes szedned?

Aki odafigyel a táplálkozására, az elméletileg biztosíthatja a megfelelő folsav-mennyiséget, de még a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy mégsem sikerül bevinni a szükséges napi adagot, ezen azonban a kismamáknak való vitaminok alkalmazása segíthet. E készítmények javasolt napi adagjának elfogyasztásával javíthatunk a szervezetünk mikrotápanyag-ellátottságán.

Mire figyelj, ha valamilyen különleges étrendet követsz?

A valamilyen ételérzékenységgel vagy ételallergiával küzdők közül a laktózérzékenységben és a tejfehérje-allergiában szenvedők vannak nehéz helyzetben, hiszen nekik gondot jelenthet a megfelelő kalcium- és fehérjebevitel. Az utóbbit húsokkal, illetve a ma már egyre több helyen elérhető, jó minőségű növényi tejekkel (pl. szójatej, mandulatej, rizstej) is könnyen elfogyaszthatod, a kalcium pótlására azonban oda kell figyelned. A szigorú vegetáriánus, illetve vegán étrend nem javasolt a várandósság idején. Az állati eredetű élelmiszerek elhagyása a B-vitaminok, a vas, a cink és az aminosavak hiányát okozhatja. Ilyenkor még fontosabb a vitaminok pótlása a megfelelő készítmények alkalmazásával – figyelmeztet Kővári Erika.

Kapcsolódó cikkeink: