Teherbeesés

Kaphatok oltást, ha babát tervezünk?

Melyik veszélyesebb: oltás hiányában teherbe esni vagy beoltást követően teherbe esni? Veszélyes-e a koronavírus elleni oltás a kismamára, a magzatra?
2021. Február 22.
Kaphatok oltást, ha babát tervezünk? (fotó: Getty Images)

Nincs egységes nemzetközi állásfoglalás a tekintetben, hogy azok a nők, akik babát terveznek beoltassák-e magukat és ha szeretnék felvenni az oltást, akkor várjanak-e a teherbe eséssel. A jelenlegi szakértői állásfoglalás szerint az oltás nem veszélyes a kismamákra, de nem történt elegendő klinikai kísérlet, amely száz százalékos bizonyosságot jelentene. Magyarországon ezért nem ajánlják az oltást terheseknek.

A korlátozott mennyiségű tapasztalat és klinikai kísérletek miatt továbbá azt ajánlják, hogy azok a nők, akik gyermeket terveznek és beoltatják magukat, várjanak a második oltás után legalább két hónapot a teherbeeséssel. Azt is fontos azonban hangsúlyozni, hogy az olthatóságról mindenkinél egyedi elbírálás születik. Összességében tehát a hazai szakmai ajánlás az, hogy még a teherbe esés előtt érdemes beadatni az oltást, majd lehetőség szerint a második oltás után minimum két hónapot érdemes várni a teherbe eséssel.

(Cikk forrása: hvg.hu, hazipatika.com)