Teherbeesés

Jelek, hogy közeleg a menopauza

A menopauzát megelőző időszak már felkészíti a női testet a változásra. Általában ez az időszak a nők negyvenes éveinek közepén jelentkezik és határozott jelei vannak.
2017. Augusztus 09.

Jelek, hogy közeleg a menopauza

Lássuk melyek azok a jelek, amelyek a közelgő menopauzára utalnak.

A menstruáció rendszertelen lesz

A menstruáció rendszertelensége és szabálytalansága többféle is lehet: vérzés kimaradás, a vérzés erősségének megváltozása általában az erőteljesebb irányba.

Álmatlanság, gondok az alvással

Alvásgondok is jellemzőek erre az időszakra. Okozhatják hőhullámok, hormonális változások is. Az álmatlanság mellett vannak, akik inkább a gyakori fáradtságtól szenvednek. Az éjszakai izzadás nagyon gyakori jelenség.

Hőhullámok

Összefügg az éjszakai izzadással, ugyanis a nők 75-80 százaléka találkozik ezzel a két jelenséggel, bár hogy kinek mennyire erőteljes és mennyire tart hosszú ideig, az egyénenként eltérő.

Hüvelyszárazság

A csökkenő ösztrogénszinttel a hüvely szárazabbá válik, kevésbé képes nedvesedni, a nemi élet kellemetlenné válhat. Ezzel együtt a libidó is csökken.

A termékenység csökkenése

A rendszertelen peteérés a teherbeesés esélyeit is rontja. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy amig tart a menstruáció, addig lehetséges a teherbeesés is.

Érzékeny mellek

A menopauzát megelőző periódusban sok nő tapasztalja, hogy mellei érzékenyebbé válnak, sőt, az sem ritka, hogy fájdalmat is tapasztalnak.

Hangulatingadozás

A hormonális változások miatt a hangulatingadozás tapasztalható: depresszió, érzékenység, nehezebb stressztűrés, szorongás jelentkezik sok nőnél.

Vizelési gondok

Az alacsonyabb ösztrogénszint felelős azért is, hogy a nők ebben az időszakban hajlamosabbak lesznek a húgyúti fertőzésekre, amelyek akár vizelettartási problémákhoz is vezethetnek.

Változó bőr, test, súly

Az ösztrogénszint csökkenésével az izomszövet mennyisége is csökken, a zsírszöveté pedig nő. Nagyon lényeges a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és fokozott figyelmet érdemel, hogy a csontsűrűség csökkenése is bekövetkezik.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HáziPatika.com