Teherbeesés

Így változik az életkorral a petesejtek száma

Hány petesejttel születünk, és hogy változik ezeknek a száma az életkor előrehaladtával?
2020. Június 18.
Így változik az életkorral a petesejtek száma (Fotó: Getty Images)

A Healthline összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a petesejtek számát illetően.

A lány kisbabák úgy születnek, hogy petefészkeikben megtalálható az összes petesejt, amely életük során a rendelkezésükre áll. Tehát új petesejtek nem fejlődnek ki később. A lány magzatoknak fejlődés közben van a legtöbb petesejt a szervezetében, nagyjából 6 millió, melyek száma folyamatosan csökken. Így születéskor a számuk nagyjából 1-2 millióra csökken.

Pubertáskorra a petesejtek száma 300-400 ezer lesz – de mi történt a többivel? A válasz: a pubertáskor kezdetéig havonta nagyjából 11 ezer petesejt pusztul el. A jó hír az, hogy ezután viszont visszaesik a petesejtek elvesztésének üteme. A menstruációs ciklus megkezdése után egy nő havonta nagyjából 1000 éretlen petesejtet veszít el.

A tudósok nem biztosak abban, ennek mi az oka, de azt tudják, hogy nem befolyásolják olyan dolgok, mint a hormonok, a fogamzásgátló tabletták, a terhességek, az étrend-kiegészítők, az általános egészség. Amint egy tüsző megérik, már érzékennyé válik a havi menstruációs ciklus hormonjaira.

37 éves kor körül nagyjából 25 ezerre tehető a petesejtek száma. Mire egy nő eléri a 40 éves kort, a petesejtjei száma csupán 3%-a lesz a születés előtti készletnek. Az életkor előrehaladtával azonban a petesejteknek nem csak a száma, de a minősége is csökken.

Amikor elfogynak az életképes petesejtek, a petefészkekben lelassul, majd leáll az ösztrogén termelése, és következik a menopauza időszaka. Hogy ez pontosan mikor kezdődik, attól is függ, hány petesejttel született valaki.

Forrás: healthline.com