Teherbeesés

Így kell a melegben edzeni

Míg tavasszal és nyár elején turbó üzemmódra kapcsolva edzünk, hogy bomba formába kerüljünk a bikiniszezonra, ahogy beköszönt a kánikula, a legtöbben elhagyják a rendszeres sportot. Pedig nyáron is ajánlott mozogni, ám néhány dologra oda kell figyelni!
2018. Augusztus 12.
Jobb, ha korán reggel vagy este megyünk sportolni

Ha konditeremben szeretsz edzeni, akkor könnyű a dolgod, csupán arra kell figyelni, hogy a hőségből ne menj azonnal az esetleg túlságosan lehűtött, légkondicionált terembe. Azonban ha leginkább a szabadban mozogsz szívesen, akkor több tanácsot érdemes megfogadni!

“Négy alapszabályt kell feltétlenül szem előtt tartani: a folyadékpótlást, a megfelelő tápanyagokat, valamint az öltözködést, illetve a napfényvédelmet. A melegben még több folyadékra van szükségünk, mint máskor, az edzésekre pedig ez még hatványozottabban igaz. Nagyon fontos, hogy ne jéghideg itallal hűsítsük magunkat, mert azt könnyebben kiizzadja a szervezet, és a felhevült test gyorsan meg is fázik tőle. Elsősorban vizet, esetleg izotóniás italt fogyasszunk. A táplálkozással azért kell kiemelten foglalkozni, mert a kánikulában kevésbé kívánjuk az ételt, ám az edzés fokozottan igénybe veszi a szervezetet, és szüksége van a tápanyagra. Mozgás előtt érdemes 1-2 szem szőlőcukrot bekapni, edzés után pedig lassan felszívódó szénhidrátot enni, és persze a sok zöldséget, gyümölcsöt sosem szabad mellőzni, mert a belőlük származó vitaminok elengedhetetlenek. Ha a szabadban edzünk, roppant fontos megfelelő fényvédő krémmel bekenni magunkat, illetve egy baseball sapkát felvenni, mert így védekezhetünk a napszúrás és leégés ellen” – mondja Czanik Balázs, a Capoeria Aerobik megalkotója.

Mindezek mellett azt mindig szem előtt kell tartani, hogy a legnagyobb, rekkenő hőségben ne sportoljunk, főleg nem tűző napon, így a 11-14 óra közötti időszakban nem ajánlott edzeni, inkább a kora reggeli, illetve esti időpontokat kell választani. Azonban csak a nyári meleg miatt soha nem szabad elhanyagolni a mozgást, főleg akkor, ha valaki már korábban rendszeresen sportolt. A test ugyanis szereti a rendszerességet, és nagyon megbosszulja, ha a vakáció miatt 2-3 hónapot kihagyunk.

“Ha a megszokott mozgásformát valami miatt nem tudjuk beiktatni, akkor jó, ha végzünk helyette valami mást. Ebben az évszakban szuper családi vagy baráti bringatúrákat lehet szervezni, és a gyerekekkel is rengeteg olyan programot lehet végezni, aminek a középpontjában a sport áll: tollasozás, focizás, görkorizás, stb. A nagy melegben sokan mennek strandra, ott is sok lehetőség van a mozgásra: strandfoci, strandröplapda például rengeteg helyen van. Emellett pedig a csapatommal összesen 20 vidéki városban egészség és sport fesztivált tartok, ahol rengeteg sportágat ki lehet próbálni, a Capoeira Aerobiktól a zumbán, az aquafitneszen keresztül egészen a kimondottan gyerekekre szabott karatéig. Tehát, ha valaki nagyon akarja, könnyen találhat magának olyan edzést, ami a melegben is örömöt ad és akár új sportágat szerethet meg ezáltal” – teszi hozzá Czanik Balázs.

A mozgás mindig érdemes nagy hangsúlyt fektetni az étkezésre. Ha valaki vigyázni akar az alakjára vagy fogyni szeretne, akkor a legnagyobb problémát az édességek visszaszorítása okozza. Pedig nem muszáj mindent tiltólistára tenni!

“Fogyókúra vagy szinten tartás esetén sem szabad szélsőségekben gondolkodni, a legfontosabb a jól kialakított étrend és a sok mozgás. Szinte mindent lehet fogyasztani, csak a sok szénhidrátot tartalmazó ételeket kell visszaszorítani, vagyis ritkábban és kis mennyiséget vigyünk a szervezetünkbe. Ahhoz, hogy ez könnyebb legyen, és még a szigorúan diétázók is magukhoz vehessenek némi édességet, a csapatommal már több receptkönyvet készítettünk. Ezáltal mindenki könnyebben találhat magának olyan finomságokat, amelyek csökkentett szénhidráttartalmúak, de finomak, ezért olykor-olykor lehet nassolni is” – teszi hozzá Czanik Balázs.

Íme néhány finomság, ami büntetlenül fogyasztható

Diétás kókusztekercs (25 adag)

Hozzávalók: 300 g zabkorpa, 100 g kókuszzsír, 100 g eritrit, 100 g kókuszreszelék, 4 evőkanál holland kakaó, fél kávé, rumaroma, pici kókusztej

A krémhez: kókuszreszelék, kókuszzsír, eritrit

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd annyi kókusztejet adunk hozzá, hogy masszát kapjunk. Összekeverjük a krém hozzávalóit. A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a kókuszkrémmel, feltekerjük, a hűtőben pihentetjük 1 órát, majd felszeleteljük.

Tápérték (1 adag): Energia: 173 kcal; Fehérje: 3 g; Szénhidrát (felszívódó): 8 g, melyből cukrok: 1 g; Rostok: 3 g; Zsír: 14 g;

Proteines almás-fahéjas zabmuffin (4 db)

Hozzávalók: 30 g vaníliás tejsavó-fehérje, 3 evőkanál zabpehely, 1 db tojás, 1 db reszelt alma, 1 evőkanál natúr joghurt, fél teáskanál fahéj, negyed kávéskanál sütőpor

Elkészítés: A tojást egy tálban kemény habbá verjük. Az almát lereszeljük, majd hozzákeverjük az összes alapanyagot. Egy muffin formát kókuszzsírral kikenünk és megszórjuk zabpehellyel, majd belekanalazzuk az almás masszát, végül a sütőben 20 percig 180 C-on sütjük. Tetejét fahéjjal szórjuk meg.

Tápérték (1 db): Energia: 103 kcal; Fehérje: 9 g; Szénhidrát (felszívódó): 10 g, melyből cukrok: 5 g; Rostok: 2 g; Zsír: 2 g

Könnyű Dinnyekoktél

Hozzávalók: 1 pohár görögdinnye a magjával, 1 citrom, 1 menta levél

Elkészítés: A dinnye héját eltávolítjuk, a húsát felszeleteljük. A megpucolt citrommal és a menta levéllel együtt présgépben préseljük, mentalevéllel szervírozzuk. A görögdinnye kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító hatású. A citromban található A- és B-vitamin is, szövetek regenerálódásához is nélkülözhetetlen.

Tápérték: Energia: 50 kcal; Fehérje: 1 g; Szénhidrát (felszívódó): 13 g, melyből cukrok: 11 g; Rostok: 1 g; Zsír: 0 g

Ez is érdekelhet: