Teherbeesés

Hogy növelhető a spermiumszám természetes módon?

Vannak egyszerű étrend- és életmódbeli változtatások, amelyekkel a férfiak növelhetik a spermaszámot és a termékenységet, természetes módon. Mit javasolnak szakértők a gyermekvállalást tervező pároknak?
2022. Január 19.
Hogy növelhető a spermiumszám természetes módon? (fotó: Getty Images)

Bár nem az apa lesz az, aki kihordja a babát, az ő egészsége, különösen a spermiumoké, nagy szerepet játszik abban, hogy megtörténik-e a teherbe esés vagy sem.

Ha alacsony a spermiumszám, az csökkenti annak az esélyét, hogy a petesejt megtermékenyüljön A normál spermiumszám 15 millió és több mint 200 millió spermium között van. Ha egy férfinak 15 milliónál kevesebb spermiuma van, az alacsony spermiumszámnak számít.

Mi okozhat alacsony spermaszámot?

Néha az alacsony spermiumszám oka ismeretlen. De néhány lehetséges ok:

  • Hormonális egyensúlyhiány
  • A herék sérülése (pl. sportsérülések)
  • Le nem szállt herék
  • A herezacskóban lévő vénák megnagyobbodása
  • Heregyulladás, leggyakrabban fertőzés miatt
  • Néhány szexuális úton terjedő fertőzés
  • Ejakulációs nehézségek
  • Bizonyos gyógyszerek szedése
  • Korábbi műtétek
  • Környezeti okok, például mérgező vegyi anyagoknak vagy sugárzásnak való kitettség.
  • Életmódbeli tényezők, beleértve a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a kábítószer-fogyasztást és az elhízást.

Az alacsony spermiumszám jelei

A meddőségen kívül nem biztos, hogy az alacsony spermiumszámnak más jelei is vannak a férfinál. Néhány férfi azonban az alacsony spermiumszám alábbi tüneteit tapasztalhatja:

  • Alacsony nemi vágy
  • Erekciós problémák
  • Az arc- vagy testszőrzet csökkenése
  • Fájdalom, duzzanat vagy csomó a herékben vagy a herék körül.

Ezek a tünetek nem orvosi diagnózisok, de utalhatnak problémára.A jó hír az, hogy az alacsony spermaszám nem jelent automatikusan meddőséget a férfiaknál. Ráadásul vannak dolgok, amiket ha egy férfi megtesz, azzal növelheti a spermaszámát, és így az esélyét annak, hogy párjával gyerekük legyen.Íme, néhány tipp, amelyek segítségével növelhető a spermiumszám.

1. Egyél egészséges, tápanyagokban gazdag ételeket

A férfiaknak is szükségük van termékenységfokozó ételekre, nem csak a nőknek, ha gyerekvállalásba kezdenek. Kutatások szerint a leendő apukáknak sok C- és E-vitaminra, cinkre és folsavra van szükségük, amelyek főként zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és sovány fehérjékben találhatók.Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, mint a dió (és a gyümölcsök és zöldségek), szintén bizonyítottan javítják a sperma minőségét. Mi több, a C-, D-, E-, cink-, szelén-, folsav- és C-vitamin, valamint az omega-3 zsírsavak hiánya is befolyásolhatja a spermiumok termelődését és minőségét.Ugyanakkor egyes élelmiszerek károsak a spermiumokra nézve. A telített zsírokban gazdag étrend (gondoljunk csak a sült ételekre, a zsíros vagy feldolgozott húsokra és a pékárukra) csökkentheti a sperma minőségét. Egyes kutatások pedig azt állítják, hogy a szójaételek magas fogyasztása alacsonyabb spermiumkoncentrációval jár.

2. Kevesebb stressz

A stressz megzavarhatja a spermiumtermelést.

A stressz ellenszere az elegendő alvás és a rendszeres mozgás (de nem ultramaraton – a túlzott testmozgás bizonyítottan csökkenti a tesztoszteronszintet és a sperma minőségét). Meditáció, relaxációs gyakorlatok is segítenek.

3. Csak semmi forróság

Miközben próbálsz teherbe esni, fontos, hogy a partnered kerüljön minden forrót, úgy mint szaunázás, gőzkabin, a hosszú, forró fürdők- ezek mind csökkentik a spermiumok számát és minőségét.

4. Dohányzás és alkoholfogyasztás abbahagyása

A cigaretta és a drogok összefüggésbe hozhatók a spermaszám csökkenésével. Ráadásul a tanulmányok azt mutatják, hogy a dohányzó férfiaknak alacsonyabb a nemi vágyuk és ritkábban szeretkeznek.

5. Rendszeres szex

A férfiak termékenységével foglalkozó kutatások szerint, ha egy férfi normál spermaszámmal rendelkezik, akkor van a legjobb esélye a fogantatásra, ha egy-két naponta nemi életet él.A hosszan tartó önmegtartóztatásnak kevés pozitív hatása van a fogantatásra, és valójában csökkentheti a pár esélyeit a teherbe esésre- még az alacsony spermaszámú férfiak esetében is.Míg a ritka szexuális együttlét növeli a spermiumok számát, az egy napnál hosszabb önmegtartóztatás csökkenti a spermiumok mozgékonyságát.A napi többszöri együttlét nem növeli az esélyeit a teherbe esésnek. Ez azért van, mert a napi egynél több ejakulációval nem lesz ideje regenerálódni a spermiumoknak.

6. Vigyázz a súlyodra

A túlsúlyos vagy elhízott nőknek hosszabb időbe telhet teherbe esni, mint a normál BMI-vel rendelkező nőknek – és kutatások szerint a túlsúlyos férfiaknál is nagyobb valószínűséggel jelentkeznek termékenységi problémák.

Egy tanulmány szerint egy férfi súlyának 20 kilós növekedése körülbelül 10 százalékkal növelheti a meddőség esélyét. A nagyon alacsony (20 alatti) BMI is csökkentheti a spermiumok minőségét.

7. Kerüld a vegyszereket

A leendő apukáknak meg kell próbálniuk elkerülni vagy csökkenteni az olyan veszélyes vegyi anyagoknak való kitettséget, mint az ólom, a növényvédő szerek és egyéb toxinok.

8. Menj el szűrővizsgálatra

Akárcsak a leendő anyukának, a leendő apukáknak is el kell menniük orvoshoz kivizsgálásra. Főként akkor, ha valamilyen gyógyszert kell szedniük.

9. Tartsd a laptopot az asztalon

Kutatások szerint azoknál a férfiaknál, akik az ölükben használják a laptopot, alacsonyabb a spermaszámuk, valószínűleg azért, mert a számítógép hője megemelheti a herék hőmérsékletét, ami csökkenti a spermaszámot.

10. Szüneteltesd a kerékpározást

Azoknak a lelkes kerékpárosoknak, akik hetente több órát töltenek a nyeregben, érdemes visszavenniük a tekerésből.(Cikk forrása: whattoexpect.com)