Teherbeesés

Hogy lehet bátorságot meríteni a vetélés után a babavállaláshoz?

A vetélés hihetetlenül nehéz, a gyász, a veszteség olyan érzés, mint beleesni a szomorúság szakadékába, amely szinte teljesen elnyel.
2020. Szeptember 28.
Hogy lehet bátorságot meríteni a vetélés után a babavállaláshoz? (Fotó: Getty Images)

Ahogy az ember elkezd kimászni a szívfájdalom gödréből, még mindig nehéz elképzelni, hogy újra megpróbálja. Hogy lehet összeszedni a bátorságot, felvenni a harcot a félelmekkel, kitéve magát egy újabb veszteség lehetőségének?

Josephine Atluri, szerző a Mother.ly-n megjelent írásában mesélt arról, mennyire lehetetlennek tűnt számára a gondolata is, hogy ismét próbálkozzon, miután várandóssága 17. hetében elvesztette ikreit. Végül számára az idő és a következő három lépcsős folyamat segített, hogy megtegye a következő lépést. (Ez esetében a mesterséges megtermékenyítés után a nemzetközi örökbefogadást jelentette.)

Josephine szerint a bátorság és az ellenálló képesség soha nem hagyja el az embert, bármennyire is elveszve érzi magát. Az életben bekövetkezett tragikus események elhomályosíthatnak, de a remény ott van.

A szerző a következő három lépést javasolja, amely segíthet megtalálni a bátorságot az előrelépéshez.

Meg kell gyászolnod a veszteséget

Minden veszteséget, legyen az egy negatív terhességi teszt, sikertelen asszisztált reprodukciós beavatkozás, vagy a vetélés, mindenkinek a maga módján el kell gyászolnia. Ilyenkor a meg nem született gyermek mellett a reményeket, álmokat, vágyakat is gyászolod. Nincs egy általános mágikus formula arra, hogy ez meddig tart, hogyan történik. Ez egy egyéni folyamat, amelyet magadért kell megtenned.A feldolgozás kulcsa, hogy időt szánj a gyászra, a bánatra, az érzelmek elnyomása nem segít. Ezzel nagyon ijesztő lehet szembenézni, különösen a hatalmas szomorúsággal, de ez segíti a gyógyulást, és megtenni a következő lépést. Nem kell egyedül szembenézned a bánattal, ha szükség van rá, kérj segítséget a párodtól, a családodtól, a barátaidtól, vagy akár egy terapeutától, hogy tudd, van, aki támogat.

Még egy kis idő a dolgok átgondolására

A veszteség meggyászolása után még szánj egy kis időt arra, hogy tartasz egy szünetet, amíg átgondolod, mire van szükséged, mire vágysz, és mi legyen a következő lépés. A gyász során van, hogy csak a közvetlen érzelmekre koncentrálunk, és már azelőtt újrakezdjük, hogy valóban készen állnánk.Tehát tarts egy szünetet, amíg átgondolod, mire van szükséged érzelmileg és fizikailag egyaránt, és tedd meg a lépéseket, hogy ismét energikus lehess, feltöltődj, és készen állj újrakezdeni.

Maradj a jelenben

Miután hagytál időt a gyászra, majd arra is, hogy átgondold a dolgokat, érezni fogod a szívedben, mikor állsz készen ismét. Amikor megteszed a következő lépést, fontos, hogy megpróbálj a jelenben maradni, ahelyett, hogy folyton a múltra gondolsz, vagy a jövő miatt aggódnál. Ez segíthet, hogy egyszerre csak egy lépést tegyél, ne az egész képre koncentrálj egyszerre, hogy ne terheld túl magad, és ne szorongj túlságosan.Ebben segíthet néhány technika:

  • légzőgyakorlatok (például belégzés 4 másodpercig, 4 másodpercig a lélegzet visszatartása, majd 4 másodpercig kilégzés – ezt a ciklust ismételheted, ameddig nem érzed nyugodtabbnak magad, és jobban a jelenben)
  • a hála gyakorlása
  • megerősítések, pozitív szavak ismétlése
  • meditáció

Ezek mind segíthetnek jobban jelen lenni, és ráhangolódni a belső nyugalomra.Amikor egy ekkora veszteséggel kell szembenézned, úgy érezheted, hogy nem lesz erőd továbblépni. De ne felejtsd el, hogy teljesen rendben van, ha a saját tempódban, a számodra megfelelő módon elgyászolod a veszteséget. Miután megtetted a fenti lépéseket, ismét megtalálhatod az erőd, a bátorságod, hogy újra megpróbáld.(A cikk eredeti forrása: mother.ly)