Teherbeesés

“Gyerekek között van, végre elkezdett újra enni, mert egy hétig nem evett semmit”

Az orosz-ukrán háború miatt eddig több százezer menekült érkezett Magyarországra, többségében anyák gyermekeikkel. A 24.hu egy olyan budapesti óvodában járt, ahova ukrán menekült gyerekek járnak.
2022. Április 01.
"Gyerekek között van, végre elkezdett újra enni, mert egy hétig nem evett semmit" (fotó: Getty Images)

Hetek óta foglalkoznak menekült gyerekekkel egy budapesti angol nyelvű montessori óvodában. Az óvodában önkéntesek segítik a munkát.

A 24.hu-nak egy anyuka elmondta, hogy nem tudja elmagyarázni a fiának, hogy miért kellett eljönnünk, miért nem aludhat a saját ágyában, miért nem játszhat a saját játékaival. “Pár ruhadarabbal és egy táskával jöttünk el. Ennyivel.”

“Az idősebb gyerekek jobban aggódnak – mondja a négygyermekes anyuka -, mert nekik sok barátjuk maradt Kijevben, Mikolajivben és a többi városban, ahol most zajlik az egész. Ilyenkor nagyon nagy szerepe van a beszélgetésnek, támogatásnak. Nagy szerepe van az érintésnek, ölelésnek, beszélgetésnek.”

“Az első héten sírt, hogy hazamehessünk. Főleg, amikor az apukája hívott telefonon. Ez volt a legnehezebb, elmagyarázni, hogy nem biztonságos az ország és nem mehetünk haza” – fogalmaz egy anya.

Az óvodában nem beszélnek a háborúról, igyekeznek a gyerekeknek élményeket adni.

Forrás: 24.hu