Teherbeesés

Ez az aprócska szerv is okozhat meddőséget

A sikertelen gyermekvállalás hátterében gyakran endokrin problémák állnak, köztük is leggyakrabban a pajzsmirigybetegségek. A pajzsmirigy alulműködés nagyon gyakori kórkép hazánkban.
2018. Február 28.
Ez az aprócska szerv is okozhat meddőséget

Magyarországon a lakosság kb. 10-15 százaléka érintett pajzsmirigy betegségekben, és a betegek háromnegyede nő.

A pajzsmirigy zavarok sokszor nem is járnak semmiféle tünettel, így előfordul, hogy hosszú ideig nem is tudunk arról, hogy gond lehet pajzsmirigyünkkel.

Pedig a megfelelő pajzsmirigyhormon-ellátottság nagyon fontos a zavartalan várandóssághoz, hiszen a petefészek egy érzékeny szerv, amire a pajzsmirigy hibás működése negatív hatást gyakorol. Sokszor előfordul sajnos, hogy csak a vetélést követően merül fel, hogy ez az aprócska szerv okozta a tragédiát.

Mi a pajzsmirigy szerepe?

A pajzsmirigy hormonjai szinte egész szervezetünk működésére befolyással vannak: többek között ez a szerv szabályozza az endokrin rendszer működését, így a termékenységet is.

A pajzsmirigy működését az általa termelt hormonok mennyisége jellemzi. Ha pajzsmirigy működése fokozódik, akkor beszélünk túlműködésről, hipertireozisról, míg a pajzsmirigyműködés csökkent működése a hipotireózis.

Hazánkban főképp a pajzsmirigy alulműködése a gyakoribb kórkép, amely a gyermekvállalásban is számtalan problémát okozhat. A pajzsmirigy alulműködése:

– gátolja a normál tüszőérést (ez pedig a várandósság létrejöttének előfeltétele)

– csökkenti a progeszteront (ekkor a méhnyálkahártyád nem tud kellőképpen megvastagodni, és így a leendő kisbaba nem tud megfelelően megtapadni a méhben)

– megemeli a prolaktin mennyiségét (ez gátolhatja az LH és FSH hormonok termelését, ami a tüszőrepedés elmaradásához vezethet)

Miért alakul ki?

A pajzsmirigy alulműködést jódhiány okozhatja, de a betegség hátterében leggyakrabban a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás áll. Emellett korábban alkalmazott izotóp- vagy sebészi kezelés is okozhatja a pajzsmirigy alulműködését.

Melyek a pajzsmirigy alulműködés jellemző tünetei?

A menstruációs panaszok (rendszertelen vagy erős vérzés; vagy ha rövid a ciklusod második fázisa), hajhullás és fáradékonyság, szemhéj körüli duzzanat, magas koleszterinszint, testsúly növekedés, székrekedés utalhat erre a betegségre; de akár a depresszió és az alacsony pulzus is csökkent működést jelezhet.

Gyógyszeresen kezelhető

A pajzsmirigy alulműködés gyógyszeres terápiával orvosolható. Ha a pajzsmirigy alulműködés már a tervezett gyermekvállalást megelőzően is ismert volt az anyukánál, akkor a jól beállított gyógyszeradag mellett nincs a teherbeesésnek akadálya.

Fontos tudni, hogy a gyógyszeres terápiával, és a tudatos odafigyeléssel (főképp étrendi változtatásokkal) sokat tehetünk azért, hogy sikeres legyen a fogantatás.

Kiknek érdemes odafigyelni a pajzsmirigyére?

Ismétlődő vetélések vagy meddőség esetén mindenképpen fontos a pajzsmirigy funkciókat ellenőriztetni. Mivel a pajzsmirigybetegség kialakulásában fontos szerepet játszik az öröklött hajlam, így ha valakinél előfordult a családban ez a betegség, annak szintén érdemes a tervezett teherbeesés időpontja előtt elvégeztetni a szűrővizsgálatot.

Kapcsolódó cikkeink pajzsmirigy alulműködés témában: