Teherbeesés

Erdély magyarlakta régióiban nőtt a gyermekvállalási kedv

Az év első öt hónapjában az élveszületések száma 4,8 %-kal magasabb volt a két magyar többségű székely megyében az egy évvel korábbinál.
2019. Augusztus 15.
Erdély magyarlakta régióiban nőtt a gyermekvállalási kedv

A születések száma 0,7 %-kal, a halálozásoké  pedig 1 %-kal alacsonyabb volt 2019. januárja és májusa között, mint 2018 azonos időszakában – írja a Világgazdaság. Öt hónap alatt 11 201 fővel csökkent a népesség, így a népességfogyás tempója minimális mértékben gyorsult az előző évhez viszonyítva. Azonban a két magyar többségű székely megyében az élveszületések száma 4,8 %-kal magasabb, míg a halálozások száma 1,7 %-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál, így Székelyföldön a népességfogyás tempója figyelemre méltó mértékben, 17,4 %-kal lassult.

Az év első öt hónapjában 2152 gyermek jött világra Hargita és Kovászna megyében, ami 98 gyermekkel több, mint a 2018. január-májusi érték. Kizárólag Hargita megyére vezethető vissza a növekmény, ahol 114-gyel több gyermek született, mint egy évvel korábban, míg stagnálás, enyhe csökkenés tapasztalható Kovászna megyében (837 gyermek az egy évvel ezelőtti 853-mal szemben).

A halálozások számának csökkenése és a születésszám jelentős növekedése együttesen azt eredményezte, hogy teljes Erdéllyel szemben a Székelyföldön érezhetően lassult a népességfogyás tempója, azaz a természetes fogyás. Ez 2019. január-májusban mintegy 647 főre becsülhető.

A partiumi régióban is javulás volt tapasztalható

A Bihar, Szatmár és Szilágy megyéből összesített partiumi régióban, tehát a másik jelentős arányban magyarok lakta erdélyi régióban 4363 gyermek született és 6558 halálozás történt az év első öt hónapjában, a tavalyi hasonló időszakban pedig 4316 születést és 6655 halálesetet regisztráltak, tehát ebben a régióban is megfigyelhető a születések számának növekedése, és a halálozások számának a csökkenése, melyek eredményeképpen a népességfogyás mértéke 2195 fő volt. Ez alacsonyabb mértékű, mint a székelyföldi, viszont az előző évi hasonló partiumi adathoz képest 6,5 %-os javulás.

Itt gyorsult a népességfogyás

A Kolozs és Maros megyéből álló Közép-Erdély a harmadik jelentősebb magyar lakosságot tömörítő régió Erdélyben, ahol 4813 gyermek született az év első öt hónapjában, ami 90 fővel marad el az előző évi adattól. Ennél kisebb mértékben csökkent az előző évhez képest a halálozások száma (6635 fő), így összességében a népességfogyás csaknem 3,2 %-os gyorsulása figyelhető meg Közép-Erdélyben.

Kapcsolódó írásaink:

Forrás: Világgazdaság