Egyéb

Első házasok kedvezménye 2022

Az első házaságukat megkötő párok adókedvezményre jogosultak a házasságkötéstől számított 24 hónapig. Mit kell tudni az első házasok kedvezményéről még? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
2022. Március 22.
Első házasok kedvezménye 2022 (fotó: Getty Images)

Az első házasságukat kötő pároknak a házasságkötéstől számított 24 hónapig adókedvezmény jár. Lássuk kik igényelhetik, hogyan, melyek a részletek.

Kiknek jár az első házasok kedvezménye?

A kedvezményre azok a házaspárok jogosultak, akik 2014. december 31-ét követően kötötték meg első házasságukat. Igénybe vehető akkor is a kedvezmény, ha az egyik fél már korábban házas volt, a másik fél viszont még nem. Ugyanez vonatkozik az özvegyekre is.Külföldön kötött házasság esetén is lehet igényelni a kedvezményt, ha a házasságot elismeri a magyar állam.Bejegyzett élettársi kapcsolatban élők is igényelheti a kedvezményt.

Meddig lehet igénybe venni az első házasok kedvezményét?

A házasságkötéstől számított 24 hónapig lehet igénybe venni. A házasságkötést követő első hónapban már igénybe vehető a kedvezmény.

Van-e életkorhoz kötve az első házasok kedvezménye?

A kedvezmény nincs életkorhoz kötve.

Mekkora az összege az első házasok kedvezményének?

Az első házasok kedvezményének összege együttesen havi 33 335 forint. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a házaspár által együttesen fizetett adó összege havi 5 000 forinttal csökken. A kedvezmény összesen 5 000 forint, ezt bármelyik fél igénybe veheti, de akár tetszőleges arányban meg is lehet osztani.

Mikor szűnik meg a jogosultság?

A kedvezmény a házasságot követő 24 hónapig veheti igénybe, ezután megszűnik a jogosultság (akkor is, ha nem vettük igénybe). Szintén megszűnik a jogosultság válás vagy az egyik fél halálának esetén.

Mi az igénylés menete?

Fontos tudni, hogy a kedvezmény nem jár automatikusan. A házaspárnak közösen kell nyilatkoznia egymás adóazonosító jelének megadásával. Kétféleképpen vehető igénybe a kedvezmény:- az éves adóbevallásban

– év közben az adóelőleg meghatározásánál. Ehhez az itt található nyilatkozatot kell leadni.Az első házasok kedvezményt egy összegben is lehet a májusban esedékes szja bevalláskor is igényelni. Ebben az esetben visszamenőleg igényeljük a kedvezményt.

Családi adókedvezmény mellett is jár?

Az első házasok kedvezménye nem szűnik meg, ha gyermek születik, így igen, családi adókedvezmény mellett is jár. Sőt, akkor is jár a kedvezmény, ha az egyik fél már a házasság előtt igénybe vett családi adókedvezményt a már meglévő gyermeke(i) után.

Visszamenőleg is lehet igényelni az első házasok kedvezményét?

Igen, az éves adóbevallásban is lehet egy összegben igényelni a kedvezményt.