Teherbeesés

Első házasok kedvezménye 2020

A friss házasok közül még mindig kevesen használják ki az első házasoknak járó kedvezményt, pedig a támogatás két évig jár és a családi adókedvezménnyel együtt is igénybe vehető. Nálunk mindent megtudhatsz az első házasok kedvezményéről.
2019. December 31.
Első házasok kedvezménye

A kedvezményre értelemszerűen az első házasok jogosultak, ám változtattak a jogszabályon, és néhány éve a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre is kiterjesztették.

Mekkora összeget jelent az első házasok kedvezménye?

A kedvezmény azt jelenti, hogy a házasságkötést, illetve a bejegyzett élettársi kapcsolatot követő 24 hónapon keresztül a felek együttesen havi 5000 forint adókedvezményt kapnak, amely gyermekáldás esetén a családi kedvezménnyel együtt is igénybe vehető. A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti.

Hogyan igényelhető az első házasok kedvezménye?

Az első házasok kedvezményéről nyilatkozatot kell kitölteni, amelyet le kell adni a munkáltatónak. Fontos megjegyezni, hogy a kedvezményt (ahogy később a családi adókedvezmény esetében) már az adóelőlegből is érvényesíteni lehet, vagyis összességében kevesebb adminisztrációval jár, és a feleknek a szja-bevallási tervezetüket sem kell később kiegészíteniük.

Kapcsolódó cikkek: