Teherbeesés

Csökkenti a rák kockázatát a fogamzásgátló

A szájon át szedhető fogamzásgátlók csökkentik a petefészekrák kockázatát, bár ez a szedési időtartamtól is függ.
2018. Október 11.
Csökkenti a rák kockázatát a fogamzásgátló

A szájon át szedhető hormonális fogamzásgátlók megakadályozzák az ovulációt, ezzel csökkentik a női nemi hormonokkal összefüggő petefészekrák kialakulásának kockázatát. Hasonlóan a menopauzális hormonterápiához vagy az in vitro fertilizációs kezelésekhez – írja a medicalonline.hu a pharmaonline nyomán.

Dán kutatók 1,9 millió, 15 és 49 év közötti dán nő adatait vizsgálták meg 1995 és 2014 között. Közülük 2014 végéig 1249-en betegedtek meg petefészek-daganatban. Azok között a nők között, akik korábban nem szedtek hormonális fogamzásgátlót, 7,5/100 000 betegév volt a kórkép gyakorisága, míg azoknál a nőknél, akik korábban használtak hormonális fogamzásgátlót, a gyakoriság 3,2/100 000 betegév volt. Az alacsony hormontartalmú készítmények is kifejtenek tehát védőhatást az a petefészekrákkal szemben.

A petefészekrák kialakulásában összefüggés volt azzal, hogy hány évig szedte az illető a hormonális fogamzásgátlót. A kevesebb, mint egy évig használóknál a védőhatást 0,82-es (0,59-1,12) relatív rizikóval lehet leírni, míg a 10 éven túli használóknál ez 0,26-nak (0,16-0,43) adódott.

A vizsgálatot vezető Lisa Iversen szerint Dániában mintegy 21 százalékkal magasabb lenne a petefészek-daganatban megbetegedettek száma, ha nem lennének a hormonális fogamzásgátlók.

Fontos azonban, hogy ez a szám a termékeny korú nőkre vonatkozik. A fogamzásgátlók szedésének abbahagyását követően körülbelül 10 éven belül lecseng a gyógyszereknek ez a védőhatása, és a menopauzát követően az már nem vagy alig érvényesül, miközben a petefészek daganatos esetek jelentős része, mintegy 85 százaléka épp a változókor után lép fel. Ha azt vizsgálnák, hogy a fogamzásgátlók mennyire védenek meg a petefészekráktól, korosztálytól függetlenül, akkor valószínűleg csak csekély pozitív hatást lehetne kimutatni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedicalOnline