Teherbeesés

Boldogabbá tesz, ha több gyereked van?

Van-e energiánk több gyerekre? Lehet-e fokozni azt a boldogságot, amit az első gyerekünk után érzünk, újra és újra? Boldogabbak azok, akiknek több gyerekük van?
2022. Június 17.
Boldogabbá tesz, ha több gyereked van? (kép: Getty Images)

A család mérete vitathatatlanul hatással van a szülők életének szinte minden aspektusára, az érzelmekre, a pénzügyekre, az időbeosztásra. Azt, hogy mitől leszünk boldogok és az idő múlásával ez hogyan változik, azt nem nagyon tudjuk jó előre kitalálni.

Lehet, hogy például a legjobb barátnődnek két vagy három gyereke van, és látszólag kézben tartja az életét, könnyedén menedzseli a munkáját és a családját – vagy legalábbis számodra úgy tűnik. “Még ha meg is kapjuk, amit akarunk vagy azt hisszük, hogy akarunk, nem feltétlenül vagyunk olyan boldogok, mint ahogyan azt gondoltuk” – mondja Laurie Santos, a Yale Egyetem pszichológiaprofesszora. Az, hogy mitől vagyunk boldogok, közhely, de rajtunk áll, a döntéseinken. Állandóan mérlegelnünk és döntenünk kell: karrier és család között, hogy csak a legtipikusabbat említsük.

A gyerekek befolyásolják a boldogságot és úgy tűnik a gyerekek száma is: a kutatásokból az körvonalazódik ki, hogy az egygyermekes anyák a legboldogabbak.

Hans-Peter Kohler, a Pennsylvaniai Egyetem szociológia- és demográfiaprofesszora arra kereste a választ, hogy milyen hatással van a családra a második, harmadik, stb. gyerekek, boldogabbá teszi-e az embereket a házasság és a gyerekek.

Azt találta, hogy ha boldogok akarunk lenni, akkor egy gyermeket kéne vállalnunk és nem többet. A második vagy harmadik gyermek nem teszi boldogabbá a szülőt, nem fokozza a már meglévő boldogságot. Az anyák esetében pedig azt találta, hogy a több gyermek, úgy tűnik, kevésbé teszi őket boldoggá – bár boldogabbak, mint a gyermektelen nők. Az apák esetében a gyermekek száma nem volt hatással a jólétükre a kutatás szerint.

Kohler úgy véli, hogy a párok a saját jólétükön kívül más okokból is vállalnak második gyereket, például azért, hogy az elsőszülöttnek társa legyen. Feltehetően sokan azért is terveznek másodikat gyereket, mert az első boldogságot hozott az életükbe.

“Az emberek általában azt tapasztalják a szülővé válás után, hogy sokkal boldogabbak, de ez a plusz boldogság néhány éven belül általában elillan” – olvasható a Journal of Personality and Social Psychology című folyóiratban megjelent, 188 kapcsolódó tanulmányt áttekintő tanulmányban.

Leah Ruppanner a Melbourne-i Egyetem szociológusa és munkatársai mintegy 20 000 ausztrál család 16 év alatt gyűjtött adatait tekintették át, a résztvevők akkor kerültek be a vizsgálatba, amikor a gyerekeik egyévesek voltak.

Ruppanner megállapította, hogy a második gyermek vállalása hatással van a szülők mentális egészségére, és az is kiderült a kutatásból, hogy mind az anyák, mind az apák esetében az első gyerek megszületése után az időbeosztás, time-managment nyomasztóvá válik, és ez nagyobb arányban jelentkezik az anyáknál. A második gyermek érkezésével mindez tovább fokozódik és mélyül a szakadék az anyák és apák között. Ez is a magyarázata annak, hogy a nők mentális egészsége lényegesen rosszabb.

Nem titkolhatjuk el azt sem, hogy a gyerekvállalás a legtöbb házasságot megterheli. Daniel Gilbert, a Harvard pszichológiaprofesszora áttekintette a házassági elégedettséggel kapcsolatos tanulmányokat, és arra jutott, hogy a párok elégedettsége javul, amint az utolsó gyermek is elhagyja az otthont.

Christoph Becker, Isadora Kirchmaier és Stefan T. Trautmann újabb kapcsolódó kutatási elemzései megerősítik Gilbert megállapítását. Ők 50 év feletti szülőket vizsgáltak, és azt találták, hogy a gyermekek többnyire általában “pozitívan korrelálnak a jólléttel és a depressziós tünetek hiányával”, de ez a pozitív aspektus a gyerekek kiköltözése után jelentkezik.

Hans-Peter Kohler szerint, ha maximalizálni akarjuk a jólétünket, akkor az első gyerek után abba kéne  hagynunk a gyerekvállalást. Szerinte (illetve a kutatási eredmények szerint) egyetlen gyermek is biztosíthatja az élet elégedettségét, értelmét és célját, azaz a boldogság kulcselemeit.

(Cikk forrása: psychologytoday.com)