Teherbeesés

Babaváró hitel: nem mindegy, melyik bankot választod

A szabadon felhasználható babaváró hitelt nem minden bank kezeli egyformán: vannak, akik a rendeletnél szigorúbban járnak el, és akár a pénz felhasználását is korlátozzák.
2019. Október 14.
Babaváró hitel: nem mindegy, melyik bankot választod (fotó: iStock)

Sokan a saját számlavezető bankjuknál akarják igényelni a szabadon felhasználható babaváró hitelt, ami logikus lépésnek tűnik. De vannak bankok, amelyek a rendeletnél szigorúbban járnak el, és korlátozzák a pénz felhasználását – írja a portfolio.hu. Ilyen esetben egy másik banknál számlanyitásra kerül sor, ami plusz költségekkel jár. A portfolio.hu annak járt utána, hogy mely bankok tekintenek el a felhasználási korláttól és a számlanyitástól is.

A portfolio.hu segítségól hívta a Bank360.hu-t, hogy feltérképezzék, melyik bank mennyire szigorúan jár el, és mely bankik korlátozzák a hitel felhasználását.

Budapest Bank: teljesen szabad felhasználás; Bázis J vagy más, a banknál vezetett számla van előírva. Ha 90 napon belül lakáshitelt is felveszünk, a babaváróként igényelt összeg 25%-át meglévő hitelnek számolják a JTM-nél.

CIB Bank: teljesen szabad felhasználás, CIB-es bankszámla szükséges a törlesztéshez.

Erste Bank: részben szabad felhasználású, hitelkiváltás esetén a babaváró kölcsönből kizárólag saját, vagy idegen banki személyi kölcsön, lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel váltható ki. Rész-előtörlesztésre nem használható, csak végtörlesztésre. Az igénylő vállalja, hogy a munkabérének megfelelő összegű bért vagy jóváírást a banknál meglévő, vagy a babaváró hitel igénylésekor megnyitásra kerülő bankszámlájára utalja.

K&H Bank: több hitelcél esetén az igényelt hitelösszeg legalább 51%-ának lakáscélnak szükséges lennie (megtakarítás, vagy befektetés hitelcél nem elfogadható), 7 millió forintos hitelösszeg felett igazolni kell a hitelcélt, alatta céltól függően, ha 7 millió forint vagy afeletti a hitelösszeg és csak egy hitelcél van, az csak lakáscél / lakáscélú hitel kiváltása lehet.

MKB Bank: szabad felhasználású, kell számlát nyitni a törlesztéshez.

OTP Bank: szabad felhasználású, az összeg 75%-a beszámítható az önerőbe, törlesztése OTP-s számláról történik (vagy mindkét igénylőnek OTP-számla kell, vagy az egyiknek elég ha OTP hitelkártyája van)

Raiffeisen Bank: szabad felhasználású, nyilatkozni kell az igénylőlapon a kölcsön céljáról, nem kötelező a számla,

Takarék Csoport: szabad felhasználású, nyitni kell számlát, erről történik a hitel törlesztése

UniCredit Bank: szabad felhasználású, nyitni kell számlát, jelzáloghitel és személyi kölcsön kiváltható, áruhitel vagy lízing nem.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Portfolio.hu