Teherbeesés

Az alhasi fájdalom lehetséges okai

Az egyik leggyakoribb panasz, amit az ember átélhet, az az alhasi fájdalom. Nők esetén ez olykor nőgyógyászati problémát jelezhet, ezért, ha tartósan fennáll a tünet, vagy vissza-visszatér, úgy érdemes nőgyógyászhoz is fordulni.
2019. Június 18.
Az alhasi fájdalom lehetséges okai

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elárulta, vajon mi minden okozhat a nőknél alhasi fájdalmakat.

Peteérés

Sok nő tapasztal a ciklusa középidejében alhasi fájdalmakat, esetleg szúró jellegű érzést az egyik petefészke környékén. Ezt az esetek többségében maga az ovuláció okozza, és 1-2 nap alatt a fájdalom el is múlik. Ilyenkor a nő bővebb hüvelyi folyást (tojásfehérje állagú), esetleg kis pecsételő vérzést is tapasztalhat.

Mióma

A mióma igen gyakori, jóindulatú daganat, mely a méh simaizomszövetét érinti. A mióma lehet egészen apró, de akár ökölnyi méretű is. Amennyiben nagyobb miómával állunk szemben, úgy az komoly alhasi fájdalmakkal is járhat. Amennyiben túl nagy és panaszokat okoz, akkor több kezelési út is rendelkezésre áll: gyógyszer, embolizáció, a mióma sebészi eltávolítása, esetleg a méh eltávolítása.

Felfázás

A “felfázás”, vagyis a hólyaghurut a húgyutak fertőzését jelenti, mely igen kellemetlen, nem ritkán fájdalmas tünetekkel jár. Ekkor a nő erős alhasi fájdalmakra, csipő, égő, olykor véres vizelésre, gyakori vizelési ingerre panaszkodik. Sajnos vannak a hólyaghurutra fogékonyabbak, akiknél visszatérő a probléma. Kezelésében nagy segítséget jelent a tőzegáfonya kapszula, ám ha komolyabb panaszokat okoz (pl. Véres vizelet), akkor anibiotikumos kezelés szükséges. Főleg nőket érintő problémáról van szó, melyet az e-coli baktérium okoz.

Intim fertőzésAz intim fertőzések gyakran járnak alhasi fájdalommal, mely hüvelyi folyással szokott párosulni. A folyás a normálistól eltérő színű, állagú és mennyiségű, így nem nehéz diagnosztizálni. Attól függően, hogy bakteriáis, gombás vagy vírusos, a kezelés történhet antibiotikummal vagy gombaölővel, ám a mindegyik esetén szükséges lactobacillusokat helyreállító kúrán részt venni, hogy a hüvely savas Ph-ját visszaállítsa.

Endometriózis

Az endometriózis az az állapot, amikor a méh belső részét borító endometrium máshol is megjelenik. A baj ezzel egyrészt az, hogy kivándorol a helyéről más területekre, másrészt az, hogy ugyanúgy reagál a ciklusra , mint ha a méhben lenne. Vagyis megvastagszik, majd leválik. Ez komoly gyulladásokat produkál, ami erős hasi fájdalmakban, erős vérzésben és meddőségben nyilvánulhat meg. Diagnózisa laparoszkóiával történik, mely egyben terápiás jellegű is- mondja Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Gyulladás

Az alhasi fájdalmak szintén gyakori okozója a méh-vagy a petefészek gyulladás. Rendszerint felszálló bakteriálisfertőzés következménye, de okozhatja méhen belüli fogamzásgátló eszköz is, pl.spirál. Az orvos tapintással, uh-gal diagnosztizálja az állapotot, és antibiotikummal, gyulladáscsökkentővel kezelik.

Mi minden okozhat még alhasi fájdalmat?

  • Menstruációs görcs
  • Terhesség (az erős görcs, főleg, ha az rendszeres és vérzéssel jár, orvosi segítséget igényel)
  • Méhen kívüli terhesség
  • Kismedencei ciszta
  • Méhnyakrák
  • Nem nőgyógyászati problémák (elsősorban béleredetű)

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Nőgyógyászati Központ