Teherbeesés

Antifoszfolipid szindróma: ez is gátolhatja a teherbeesést

Létezik egy antifoszfolipid szindróma nevezetű autoimmun betegség, ami megnehezítheti a teherbeesést, vagy meglévő terhességnél növeli a vetélés, preeclampsia, koraszülés esélyét. Mit kell tudni erről a kórról?
2017. Szeptember 04.

Az antifoszfolipid szindróma egy olyan autoimmun megbetegedés, melyet antifoszfolipid antitestek következtében kialakult vénás, vagy artériás trombózisok, vagy habituális abortusz jellemeznek.

Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa szerint ennek ellenére teljes értékű életet lehet a szindrómával élni, sőt, fokozott felügyelet mellett még gyermeket is lehet vállalni.

Fokozott alvadékonyság

A véralvadás folyamata egy véralvadási kaszkád nevű rendszeren keresztül megy végbe, mely során a folyamatban lévő anyagok vízesésszerűen egymást aktivizálják, míg ki nem alakul a vérzést elállító fibrinháló.

Antifoszfolipid szindróma (Hughes szindróma) fennállásakor az antifoszfolipid antitestek miatt fokozódik a kaszkád működése, így az alvadás túlzott méreteket ölt, és vérrögök keletkeznek mind a vénás (mélyvénás trombózis, vetélés) mind pedig az artériás oldalon (szívinfarktus, stroke, TIA). Sajnos van, hogy a probléma hosszú ideig felderítetlen marad, pedig a mihamarabbi diagnózissal elkerülhetőek a lehetséges – akár életveszélyes- szövődmények.

Terhességi komplikációkhoz is vezethet

Az antifoszfolipid szindróma a mélyvénás trombózison és a szívinfarktuson / stroke-on kívül a várandósság során a magzat elhalásához, vetéléshez, preeclampsiához, illetve koraszüléshez vezethet, bár az sem ritka, hogy az állapot miatt már maga a teherbeesés is nehezített.

Ha családjában előfordult már autoimmun betegség, trombózis, embólia, esetleg meddőségi problémákkal, sorozatos vetéléssel küzd, úgy érdemes, nem csak az öröklődő trombózis készség /familiáris trombofília / irányába kivizsgáltatnia magát, hanem autóimmun betegég, – antifoszfolipid szindróma – irányába is meg kell vizsgálni. Ez azért is fontos, mert ez az állapot lehetséges másodlagos formájában is, amikor egy másik betegséghez (pl. szisztémás lupus) kapcsolódik, melyet szintén kezelni szükséges- mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Véralvadásgátlóval egészséges babát szülhet

Jó hír azonban, hogy annak ellenére, hogy valakinél fennáll az antifoszfolipid szindróma, még kihordhat teljesen egészséges gyermeket – ám ehhez fokozott odafigyelés és gyógyszeres kezelés szükséges. Ez lehet alacsony molekolatömegű heparin (LMWH), illetve a vérlemzke működését gátló gyógyszerek, melyek dózisáról a kezelőorvos dönt. Fontos továbbá tisztában lenni azzal, hogy a terhesség és a gyermekágy már önmagukban is megnövelik a trombózis rizikóját, így akár jelen van a szindróma, akár nem, érdemes odafigyelni a bőséges folyadékfogyasztásra, a testmozgásra, az elhízásra, valamint érdemes lehet kompressziós harisnyát is viselni- főleg akkor, ha vénás keringési zavarral és visszerekkel küzd.

Kapcsolódó cikkeink:

A vetélések egyik lehetséges oka: az antifoszfolipid szindróma

A véralvadási zavar meddőséget okozhat

Forrás: Trombózisközpont