Teherbeesés

A spermiumok minősége is lehet a vetélések oka

Vannak esetek, amikor a teherbe esési nehézségekre, sőt, akár a vetélésre a spermiumok minősége van hatással.
2020. November 09.
A spermiumok minősége is lehet a vetélések oka (Fotó: Getty Images)

Fontos szem előtt tartani, hogy a vetélésnek gyakran nincs egyértelmű magyarázata. Az Amerikai Reproduktív Orvoslás Társaság (American Society for Reproductive Medicine (ASRM)) szerint például az Egyesült Államokban az összes vetélésnek kevesebb, mint a felében azonosítható az ok.

A múltban a vetélések kapcsán a figyelem főként a nőkre irányult, és csak a közelmúltban készültek olyan tanulmányok, melyek kifejezetten a férfiakra és a spermiumok minőségére fókuszáltak a sikeres terhesség elérésével kapcsolatban. A termékenységi szakértők abban egyetértenek, hogy több kutatásra van szükség a témában, de így is minden eddiginél több ismeret áll rendelkezésre.

A spermiumok minősége számos módon hatással lehet a terhesség kimenetelére, a rendellenes kromoszómáktól a spermiumok DNS-fragmentációjáig (széttöredezés). Ezért is javasolt, különösen többszörös vetélés esetén, hogy ne csak az anyára, de az apára is összpontosítsanak a vizsgálatok terén. 

Kromoszóma problémák

A vetélés fő okai a kromoszóma problémák, és mivel a fejlődő embrió kromoszómáinak fele az apától származik, a spermiumok kromoszómáival is lehetnek problémák. Négy vetélésből három az első trimeszterben fordul elő, és ilyenkor jellemzően kromoszóma probléma állhat a háttérben.

Kromoszóma probléma esetén valami nem a megfelelő módon történik a fogantatás során, így az embrió túl sok vagy túl kevés kromoszómát kap. Ez végül vetélést eredményezhet.

Korábban a petesejtre összpontosítottak, mint a kromoszóma problémák fő forrása, hiszen minden ciklusban egy petesejt érik meg. A spermiumoknál ezzel szemben a megtermékenyítés előtt természetes szelekció zajlik le, és elméletileg a “legalkalmasabbnak” kellene elérnie a petesejtet. Továbbá a vetélések szöveti genetikai vizsgálata az anyai meiózis (sejtosztódás) első szakaszában mutatott problémákat, mint a vetélést okozó rendellenességek első forrása.

Azonban az elmúlt évtized néhány kutatás azt sugallja, hogy ez nem mindig van így. Úgy tűnik, az ismétlődő vetélések egyes eseteiben gyakran fordulnak elő kóros kromoszómák az ondóban. Arra vonatkozóan nincsenek valós becslések, ez milyen gyakran játszhat szerepet az ismételt vetélések esetén, és a hímivarsejtekben előforduló kromoszóma problémákat sem tartják a veszteségek fő okának. Ez csak egy lehetséges ok, különösen azoknál a férfiaknál, akiknél a spermiumok kóros morfológiát mutatnak, vagy egyéb mutatóit a csökkent termékenységnek.

A hímivarsejt DNS- fragmentációja (széttöredezés)

A spermiumok minőségének egyik kulcsa a DNS-ben rejlik, amely sérülhet, ezt neveik spermium-DNS-fragmentációnak (SDF). Számos kutatás fókuszál erre a problémára, amely a vetélés okait vizsgálja.

SDF számos okból bekövetkezhet, ilyenek lehetnek többek között: a sejtpusztulás, a környezeti toxinok, betegségek vagy a láz. A hímivarsejtek nem tudják úgy helyreállítani a sejtkárosodást, mint a többi sejt a szervezetben, ez pedig a férfi meddőség vezető oka. A károsodás érinti a spermium DNS-szerkezetét, így ha megtermékenyíti a petesejtet, ez vetéléshez vezethet. A kutatók azonban megjegyzik, hogy az SDF önmagában nem jelzi előre egy párnál a vetélés kockázatát.

Életmód

Amikor egy nő gyermeket vár, gyakran hangsúlyozzák az egészséges életmód fontosságát, de a férfi életmódjának is lehet szerepe az egészséges terhességben. A pár mindkét tagjánál fontos, hogy a teherbe esés előtt is egészséges életmódot folytassanak.

Az olyan dolgok, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a drogfogyasztás, a táplálkozás, a súly, a testmozgás is hatással lehet a spermiumok egészségére, minőségére. Ez magába foglalja a hímivarsejtek csökkent mobilitását és vitalitását, az alacsonyabb spermiumszámot, a rendellenes méretet és alakot. A spermiumok bármiféle károsodása vezethet termékenységi problémákhoz, illetve vetéléshez.

Spermiumminőség vizsgálat

Ha az ismételt vetélések hátterében nem áll más ok, egyes orvosok javasolják, hogy a férfi végeztessen spermiumminőség vizsgálatot, amelyen ellenőrzik a hímivarsejtek alakját, mobilitását, és a spermiumszámot. A hímivarsejtek minősége néha, de nem minden esetben javítható életmódváltással és gyógyszerekkel.

A vetélés kockázatához számos tényező járulhat hozzá, és az nem ismert teljességgel, hogy mekkora tényező lehet ebben a hímivarsejtek minősége. Ha válaszokat keresel, a legjobb, ha konzultálsz orvosoddal vagy egy termékenységi szakemberrel.

Forrás: verywellfamily.com