Teherbeesés

A püspöki konferencia elnöke betiltatná a lombikprogramot

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) újraválasztott elnöke szerint a lombikprogram súlyos bűn, ezért ő betiltaná.
2020. Október 19.
A püspöki konferencia elnöke betiltatná a lombikprogramot (fotó: Getty Images)

Veres András az MKPK elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy a lombikprogramot be kellene szüntetni.

“Elindult ugyan egy változás, de virágzik a számomra még mindig nagyon fájdalmas lombikprogram. Ezt teljesen ki kéne iktatni a gyakorlatból, súlyos bűnöket követünk el vele! Az emberi élet továbbadása nem technológia kérdése, hanem két ember, egy férfi és egy nő szeretetkapcsolatát feltételezi, nagyon komoly lelki vonatkozásokkal a háttérben. Vannak a keresztény hit alapján is támogatható gyakorlatok, amelyek bizonyítottan hatékonyak – és nem jár velük a megfogant életek elpusztítása, mint a lombikprogrammal” – mondta a győri megyéspüspök.

Szerinte nem szabadna az orvostanhallgatókat abortuszon való részvételre kötelezni, “ha keresztény hitük miatt nem szeretnének ebben részt venni. A jelenlegi helyzetet nem lehet másnak tekinteni, mint a lelkiismereten tett erőszaknak”.

A megyés püspök arról is beszélt, hogy nem támogatja a templomok bezárását a járvány miatt, sőt lebeszélni sem szeretne senkit, hogy templomba vagy közösségi liturgiákra menjen. Ahogy fogalmazott: “Látjuk azt utólag, hogy a korábban templomba járók tíz százaléka mostanra tartósan távol maradt, és ez fájdalommal tölt el bennünket”. Veres András szerint az online liturgia sokaknál csak “háttérzaj”, miközben mással vannak elfoglalva, például főznek vagy dolgoznak.

Forrás: 24.hu