Teherbeesés

A Szent János kórházba kerülnek a bezárt meddőségi magánklinikákon tárolt embriók

Két hét múlva végleg bezár a két utolsó meddőségi magánklinika Magyarországon.
2022. Június 15.
A Szent János kórházba kerülnek a bezárt meddőségi magánklinikákon tárolt embriók (fotó: Getty Images)

A fagyasztott embriók sorsa egy parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszból derült ki, amit Vajda Zoltán szocialista képviselő tett fel Csák János kulturális és innovációs miniszternek. A válasz Rétvári Bencétől érkezett, aki elmondta, hogy a Reprosys Termékenységi Központban és a Versys Clinicsben tárolt ivarsejteket és embriókat az Észak-Közép-budai Centrum, új Szent János Kórház és szakrendelő számára kell átadni – írja a Telex a Hvg nyomán.

Mindez azért fontos, mert két hét múlva végleg bezár a két utolsó meddőségi magánklinika Magyarországon. A meddőségi centrumok államosítása 2019-ben kezdődött, amikor a kormány bejelentette, hogy állami kézbe vesz hat meddőségi magánklinikát, és ingyenessé teszi a kezeléseket, szűrővizsgálatokat, gyógyszereket. A magyarázat az volt, hogy a kormány segíteni akar a 150 ezer, meddőségi problémával küzdő párnak, ezért a meddőségi kezelések a jövőben olcsóbbak, gyorsabbak és mindenki számára hozzáférhetők lesznek.

Ezután már csak három teljesen magánkézben lévő, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) nem szerződött meddőségi centrum maradt az országban, azok is mind Budapesten. Ezek a TritonLife Róbert Magánkórház (amit szeptemberben vásárolt meg az állam), a Reprosys Kft. és a Versys Clinics.

Az Országgyűlés végül tavaly tavasszal megszavazta, hogy 2022. július 1-től kizárólag az állami meddőségi klinikákon lehessen beültetést végezni. Indoklásként az hangzott el, hogy hatékonyabb, ha állami kézbe veszik a reprodukciós eljárásokat, mert jelentős a finanszírozási vonzata, ráadásul azt látták, hogy vannak visszaélések.

Az elfogadott törvényjavaslat módosítása alapján a magánszolgáltatóknak át kell adniuk az államnak ezeket az intézményeket, a náluk tárolt embriókkal és ivarsejtekkel együtt – kártalanításért cserébe.

 

Forrás: Telex.hu