Kisgyerek

Zsiradék és szénhidrát is kell a gyerekeknek

Egy angliai felmérés kimutatta, hogy néhány bölcsődében a gyerekek túl sok zöldséget és gyümölcsöt kapnak, a keményítőtartalmú szénhidrátokból pedig kevesebbet, mint amennyi az energiaigényük lenne.
2010. Április 17.

Ez a tanulmány, melyet a helyi kormány szabályozási testülete készített, 29 angliai tanácsi bölcsőde gyermekeit vette alapul. Míg néhány helyen túl nagy adagokat tálaltak fel a gyerekeknek, vagy túl sós ételeket, máshol egyszerűen nem kaptak eleget. A jelentés rámutatott, hogy gyakran a szülők – akik előtt folyamatosan a gyermekkori elhízás réme lebeg – maguk gyakorolnak nyomást a gondozókra, hogy csökkentsék a gyermekek kalóriabevitelét.

A Nemzeti Bölcsőde Szövetség szerint ez egyre növekvő problémát jelent. “A szülők tisztában vannak az egészséges táplálkozás jelentőségével az elhízás megakadályozásának elkerülésére, de emiatt gyakran esnek abba a túlzásba, hogy szigorú, zsírszegény diétára fogják gyermeküket” – mondta Purnima Tanuku elnök.

Az öt év alatti gyerekeknek speciális igényeik vannak, nem szabad zsírszegény diétára fogni őket, mivel növekvő testüknek szüksége van a zsiradékokra és a szénhidrátokra.” Egészen egyszerűen a felnőttek számára javasolt alacsony kalória- és magas rosttartalmú ételek egyszerűen nem felelnek meg az öt éven aluliaknak.

Ne legyen zsírszegény

Ez a korcsoport a gyors növekedése miatt sokkal több kalóriát igényel – természetesen a testméreteik arányában – mint egy felnőtt. Tanulmányok kimutatták, hogy a gyerekek zsírégetése sokkal gyorsabb, mint a felnőtteké, ezért a sovány tej és más zsírszegény tejtermékek maradjanak ki az étrendjükből ebben az életkorban.

“A szülőknek nem kellene annyira idegenkedniük a pudingtól. A piskóta és a sodó jó desszert, még ha meglepően hangzik is” – állítja Jessica Williams, gyermek-dietetikus. “Ez sokkal jobb, mintha egy maroknyi kekszet kínálunk fel az étkezések között. “A vörös húsról szóló tájékoztatással is gondok vannak. Szégyen-gyalázat, hogy a szülők ennyire rettegnek tőle, pedig a legjobb forrása a vasnak. A vashiányos vérszegénység pedig különösen gyakori a kicsik között. ”

A teljes kiőrlésű gabonák és a magas rosttartalmú ételek visszafogott mennyiségben megfelelnek, de anélkül lakik jól velük a gyerek, hogy megkapná a szükséges kalóriamennyiséget belőlük. A könnyen emészthető fehér kenyér, amit sokan táplálkozási szeméttelepnek tekintenek, nem feltétlenül rossz választás a gyerekek számára, főként ha reggelire teljes őrlésű gabonapelyhet ettek.

“És amíg az ötször egy nap üzenete még mindig jelen van, a gyerek adagját nem kell csak azért csökkenteni, hogy maradjon hely más, fontosabb tápanyagoknak is. Gyümölcsből és zöldségből még akkor sem kapják meg a megfelelő energiamennyiséget, ha halmokban tuszkolják le a torkukon.”

Fontos a figyelem

Fennáll a veszélye annak, hogy a gyermekkori elhízásnak szentelt kitüntetett figyelem miatt a túlságosan kis súlyú társaikról teljesen el is feledkeznek. Tanulmányok kimutatták, hogy aki gyermekként tartósan túl sovány, annál kognitív elmaradások és csontfejlődési rendellenességek jelentkezhetnek. A közegészségügyi előírások kidolgozóinak figyelmét már többször felhívták arra, hogy a testtömeg-skála két végén elhelyezkedőket is vegyék figyelembe a gyermek-egészségügyi prioritások megfogalmazásánál.

“Azt hiszem, fennáll annak veszélye, hogy az elhízással kapcsolatos megszállottságunk miatt figyelmen kívül hagyjuk ezeket a gyerekeket. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a későbbi kockázatok szempontjából megfelelő mércéket használunk a kis gyermekek testsúlyával kapcsolatban” – mondta Helen Crawley a Városi Egyetemről, a Caroline Walker Trust igazgatója, mely a megfelelő táplálkozást hirdeti.

“Sokkal jobban oda kellene figyelnünk. A kisgyermekkori szegényes táplálás összefüggésbe hozható a tartós kognitív károsodással, a gyerek pedig sosem éri el teljesítőképessége csúcsát. A felnőttkori testmagasságban is elmaradás mutatkozhat. Ez nem azt jelenti, hogy az óvodások elhízása nem jelent gondot, de fontos, hogy az egész népességre vonatkozó egészséges táplálkozás előírásait a szülők ne alkalmazzák az egészen kicsikre.”

Kapcsolódó cikkeink:

  • Zsírt a gyereknek!
  • Okosabbak lesznek a gyerekek reggelitől
  • Lehet túl egészségesen táplálni egy kisgyermeket?
  • Minden harmadik óvodás túlsúlyos
  • Egyre több a duci gyerek
  • Háromszor több a túlsúlyos gyerek, mint 20 éve
  • Forrás: Medipress