Kisgyerek

WHO: drámaian terjed a kanyaró Európában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a védőoltások általánossá tételét sürgeti Európában, a betegség megfékezése érdekében. Idén hat hónap alatt 41 ezren lettek kanyarósok, 37-en pedig életüket vesztették.
2018. Augusztus 22.
WHO: drámaian terjed a kanyaró Európában

Amíg tavaly összesen 23 927 kanyarós megbetegedést regisztráltak Európában, addig 2018. első hat hónapjában már több mint 41 ezren kapták el a kanyarót, és 37-en életüket is vesztették a betegség következtében.

Hét európai országban – Franciaországban, Görögországban, Olaszországban, Grúziában, Oroszországban, Szerbiában és Ukrajnában – 2018 első félévében meghaladta az ezret a kanyarós megbetegedések száma. Csak Ukrajna – több mint 23 ezer megbetegedéssel – több mint felét adja az Európában regisztrált összes kanyarós esetnek, ami a védőoltások utóbbi években tapasztalt csökkenő számának tulajdonítható. Szerbiában volt ugyanakkor a legtöbb halálos eset.

Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója szerint a megbetegedések elszaporodása részben a védőoltások elmaradásának számlájára írható, különösen egyes társadalmi peremcsoportokban.

A WHO felszólította az európai térség országait, hogy fokozzák az átoltottságot, a megelőzéshez legalább 95 százalékos lefedettség szükséges.

A kanyaró erősen fertőző betegség, cseppfertőzéssel terjed. Az esetek többségében a kanyaró gyógyítható, de halálos kimenetelű komplikációk is előfordulhatnak. A WHO szerint különösen veszélyeztetettek a be nem oltott kisgyermekek és a várandós nők.

Kapcsolódó cikkeink kanyaró témában:

Forrás: HVG.hu