Kisgyerek

Visszatérő kötőhártya-gyulladást- mit tegyek?

Gyakori a szemészeti probléma kisgyerekkorban. A visszatérő kötőhártya-gyulladás ellen tehetünk-e valamit?
2016. December 22.

Kedves Doktornő!

November óta háromszor kapta el az 5 éves kisfiam a kötőhártya-gyulladást. Kaptunk antibiotikumos szemcseppet. Mást tehetünk ellene?

Eszter

Kedves Eszter!

A kötőhártya-gyulladásnak számos oka lehet. Köztük a szemdörzsölés, ami a látászavarokkal függhet össze.

Rövid vagy távollátó, kancsal gyerek a látás élesség javítása miatt állandóan hunyorog, szemeit dörzsöli a maszatos kezével. Ekkor szemészeti vizsgálat kell.

Lehet oka a száraz levegő, befelé forduló szempilla. Szemhéj szélen árpa. Allergia, száraz levegő, szennyezett, poros levegő az óvodai, iskolai közösségekben.

Visszatérő kötőhártya-gyulladás lehet az orrmandula krónikus duzzanata miatt, ami elzárja az orr szellőzését és a könnycsatornában feljutnak a baktériumok. Ekkor fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges.

Lehet, hogy nem is baktérium, hanem vírusok okozzak a fertőzést. Összefügghet csökkent könnytermeléssel. Valamint azzal is, hogy korábban nem megfelelően vagy nem megfelelő ideig kapta a szemészeti kezelést: túl rövid ideig, csak az egyik szemet kezeltek, pedig mindkettőbe kellett volna csöppenteni a cseppet. Egyes esetekben immunológiai kivizsgálás is szóba jön, esetleges immunglobulin hiány kiderítéséhez.

Szemészeti probléma, ami valójában lehet, hogy nem is csak szemészeti.

Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos