Kisgyerek

Ünnepi menü pillanatok alatt

Kisgyerekes családokban nem is olyan ritka, hogy váratlan események vagy éppen a halálos kimerültség miatt nem igazán jut idő a hosszas sütésre-főzésre. Van, amikor a békés túlélés fontosabb, mint a konyhaművészeti produkció.
2011. December 16.

Azt is számításba veheted, amikor lelkifurdalás gyötör amiatt, hogy nem tökéletes és nem a megszokott hagyományokat követő a karácsonyi produkciód, hogy ennél sokkal fontosabb a békesség, az együttlét öröme, egy kis kizökkenés a hétköznapokból. A gyerekek hamar felnőnek, és biztos lehetsz abban, hogy nem a többfogásos, hatalmas karácsonyi trakta lesz az, amit emlékeikben megőriznek. Ennek jegyében szedtünk össze néhány olyan ötletet, amelyek segítségével kevés munka ráfordításával is finomat és egészségeset főzhetsz karácsonykor.

Az alábbi recepteken kívül a raklettezés is időt és idegeket kímélő, különleges megoldás lehet, feltéve, ha van sajtsütőgéped.

Kezdjétek salátával!

Előételnek kínálj nyers zöldsalátát. Tulajdonképpen bármiből készítheted, ami van otthon: nyers, vékony csíkokra vágott káposzta, sárgarépa, zeller, nyers cékla, spenótlevél. Ha van aprítógéped, azzal sok időt takaríthatsz meg, hiszen a reszeléssel azért el lehet bajlódni egy ideig. Öntetet ezekből mixelhetsz: citromlé, egy kevés mustár, olívaolaj, egy gerezd péppé zúzott fokhagyma, egy-két evőkanál almalé. Szórd meg serpenyőben egy perc alatt megpirított tökmaggal vagy napraforgómaggal. Csinos tálalással nagyon feldobhatod!

A folytatás titka a sütő!

A sütőben szépen, magától elkészül minden, amit beleraksz, csak időben ki kell szedned! Például: vásárolj egy darab pulykamellfilét, szurkálj bele néhány helyen hosszában félbevágott fokhagymát. Kend be alaposan ezzel a páccal: mustár, méz, olaj, narancslé, só + két kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék. Tűzálló üvegtál aljára rakosgass mirelit kelbimbót, egy kevés brokkolit, karfiolt, majd fektesd rá a húst, fedd le a tálat, majd süsd meg 200 fokosra előmelegített sütőben.

Alátolhatsz egy másik tepsit, béleld ki sütőpapírral, és fektess bele néhány szelet sütőtököt. Ha már megpuhult, tegyél rá egy-egy szelet sajtot, néhány szem diót, és szórd meg őrölt fahéjjal és gyömbérrel, azután told vissza még tíz percre a sütőbe.

Ünnepi menü pillanatok alatt

Desszert

A legjobb megoldás az, ha egyszerűen megsütöd az almát, körtét úgy, ahogy van. Hihetetlenül finom, könnyű, nem hizlal. Ha ezt kevésnek érzed, dobd fel úgy, hogy mákos vagy diós pudingra fektetve tálalod. Nincs szükség sokféle kalóriadús és, tegyük hozzá, egészségtelen süteményre.

Elmaradhatatlan a gyümölcssaláta: ehhez nem kell mást tenned, mint sokféle friss és mirelit gyümölcsöt összekeverni, citromlét csepegtetni rá, és esetleg egy kis erős mentateával leönteni, és fahéjjal, szegfűszeggel megszórni.

Bevásárlólista

egy zacskó konyhakész zöldsaláta

néhány szem paradicsom

egy doboz friss csíra (ha otthon nem nevelsz)

egy csokor petrezselyem

citrom

fokhagyma

mustár

tökmag vagy napraforgómag

olívaolaj

kelbimbó, brokkoli, karfiol (mirelit, személyenként összesen 30 deka)

pulyakamellfilé (személyenként 25 deka)

méz

sütőtök

dió, személyenként 3 szem

sajt, személyenként 3 deka

többféle mirelit és friss gyümölcs: alma, szőlő, körte, málna, szeder, narancs, mandarin

mentatea

A szerző receptjeit megtalálod a Megújulás szülés után című könyvben, melyből a fogyókúrádhoz, egészséges életmódhoz és tippeket kapsz. Napi tippekért keresd a könyv Facebook-oldalát.