Kisgyerek

Újra, újra! Miért szeretné a gyerek mindig ugyanazt?

Ugyanazt a könyvet olvasod neki ötödszörre? Neked kicsit idegesítő lehet, de hidd el, a csemetéd profitál ebből!
2020. Március 19.
Újra, újra! Miért szeretné a gyerek mindig ugyanazt? (Fotó: Getty Images)

Mi a jó abban, ha újra és újra ugyanazt akarja megtapasztalni? Az emberi természet egyrészt olyan, hogy szereti megismételni, ha valami élvezetet okoz a számára. Emellett ha a gyermek ugyanazt tapasztalja, az a biztonságérzetéhez is hozzájárulhat, megnyugtatja, hogy kiszámítható dolog fog történni.

Akár könyvről, meséről, filmről, tevékenységről van szó, a gyerekek azért szeretik ezeket ismételni, mert bármiről legyen is szó, az már az emlékezetük részét képezi, így előre tudják, milyen lesz a kimenetele. Amikor pedig tudják már, mi jön egy tevékenységnél, abban nagyon ügyesek lehetnek. A kisgyerekek vagy óvodások azért szeretik a rímeket, mondókákat, versikéket újra és újra elmondani, mert tudják, hogy mi következik. Nem a meglepetés izgalmát szeretnék átélni, hanem azért lesznek izgatottak, mert tudják, mi jön.

Az ismétlés emellett a tanulás alapja is, ha ugyanazt mondjuk el többször a gyermekeknek, megjegyzik. Így ha ugyanazt a dalt, mondókát mondjuk nekik újra és újra, azzal hozzájárulunk a tanulásukhoz. Ha már ezeket elsajátították, utána maguktól is képesek lesznek megismételni, ami hatalmas önbizalmat is ad nekik, és okosnak érzik majd magukat ez által.

A könyvek újra és újra elolvasása a beszédfejlődés mellett az olvasás tanulásakor is nagyon hasznos lesz. Így ugyanis az olvasott szavak közül több olyan lesz, amelynek a gyermek ismeri a jelentését, és a szavakat és a betűket is jobban megismeri majd.

Az ismétlés bizonyos feladatok elvégzésében is biztonságérzetet tud adni a gyermekeknek, magabiztosan állnak majd neki a nehezebb feladatoknak, mert tudják, hogy képesek lesznek ezeket megcsinálni. Emellett tudják, hogy ha valami nem sikerül elsőre, újra és újra lehet próbálkozni, és az ismétlés után át fognak lendülni a nehézségen, amely a tanulásban is előnyükre válik majd.

Az ismétlés előnyei tehát egyértelműek, ezért sem szabad szülőként nemet mondani, ha a gyerek újra szeretne valamit olvasni, nézni, csinálni. Adunk néhány tippet, mit érdemes csinálni, ha felnőtt fejjel egy kicsit unalmasnak tűnik folyamatosan ugyanaz a történet.

Légy kreatív

Állj ellen a kísértésnek, hogy idegesen a sarokba hajítsd a könyvet, amikor már ötödszörre is azt kéri a gyerek, helyette válassz kreatív megoldást. Kezdd el például visszafele olvasni, az utolsó oldaltól haladva az elsőig. Mit szól hozzá a gyerek? Viccesnek találja? Próbál kijavítani, hogy hibáztál, rossz helyen kezdted? Ha a szöveg rímel, hagyj ki szavakat, és biztasd a csemetét, hogy egészítse ki ő a szöveget. Vagy ne olvasd el az oldalak végét. Kérd meg, hogy mondja el ő, mi történik!

Egyet neked, egyet nekem

Már a könyv választásánál érdemes törekedni a kompromisszumra, hagyd, hogy válasszon egyet ő, de egyet te is. Így felváltva tudod olvasni neki, és kevésbé lesz unalmas a dolog.

Minőségellenőrzés

Könyvet, mesefilmet, zenét is válassz olyat, ami minőségi, és amiket te is el tudsz viselni, így kisebb eséllyel kerget majd az őrületbe, ha valamelyiket állandóan ismételni kell. Ha nagyon kicsi a gyerek, nem is árt, ha előre minőségellenőrzöl mindent.

Ne a rutint zavarja meg

Ha azt érzed, hogy a gyerek az ismétlésekkel csak a lefekvés idejét akarja kitolni, ne engedj neki. Ilyenkor mondhatod, hogy elég, és holnap majd lehet újra.

Emlékeztesd magad az előnyökre

Talán az segít a leginkább, ha arra gondolsz, mennyire hasznos a gyereknek az ismétlés. Figyeld közben a reakcióját, hogy mennyire boldog lesz tőle – így téged is kevésbé fog zavarni, hogy megint ugyanaz kell újra.

(A cikk forrása: todaysparent.com)