Kisgyerek

Újít a Lego – Könnyebb lesz a kirakás

Itt az új fejlesztés: mesterséges intelligencia segítségével látássérült gyerekek is legózhatnak mostantól.
2019. Szeptember 02.
Újít a Lego - Könnyebb lesz a kirakás

Matthew Shifrin születése óta vak. Már egészen kicsi korától imádta a legózást, de mindig segítséget kellett kérnie, hiszen a Lego útmutatóit nem tudta elolvasni.

“A barátom, Lilya leírta nekem az építés lépéseit, amelyeket aztán feltöltöttem egy olyan rendszerbe, aminek segítségével aztán egy Braille olvasón, az ujjaimmal el tudtam olvasni őket. A kedvemért megtanulta a Braille-írást, számtalan órát töltött azzal, hogy a Lego-útmutatókat Braille-re fordítsa nekem? – idézi a játékgyártó közleménye Shifrint, aki így olyan modelleket épített meg, mint például a londoni Tower Bridge – ennek leírása 850 oldalas volt.

Matthew Shifrin segítőtársa 2017-ben meghalt, ekkor Shifrin úgy döntött, hogy másokkal is megosztja a vakok és gyengénlátók számára készített Lego-építési útmutatókról szóló ötletét, ezzel is tisztelegve barátja emlékének. A Legonak pedig megtetszett az ötlet.

A Lego osztrák laborja kifejlesztett egy új, mesterséges intelligenciára alapuló szoftvert, amelynek segítségével Braille-leírások, illetve hangos útmutatók segítség a látássérülteket. A december 3-áig tartó kísérleti időszakban ezen a weboldalon négy szetthez érhető el – angol nyelvű – útmutató.

A vásárlók választhatnak, hogy meghallgatják a hangos útmutatót a monitorolvasójuk segítségével, vagy a Lego által biztosított hangot használják, vagy pedig elolvassák az útmutatót a Braille-olvasójuk segítségével – írja a hvg.hu. A vásárlói visszajelzések alapján további hangos és Braille-írásos útmutatók kiadása is tervben van. A hosszú távú terv pedig az, hogy több nyelven is elérhető legyen és minden Lego-szetthez készüljön ilyen útmutató.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu