Kisgyerek

Újabb bizonyíték van rá, hogy a D-vitamin véd a ráktól

Kutatók újabb bizonyítékot találtak arra, hogy a D-vitamin megvédi a szervezetet a ráktól. Az ázsiai populációt vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy szervezetük magasabb D-vitamin tartalma összefügg a rák kialakulásának kockázatával.
2018. Március 10.
Újabb bizonyíték van rá, hogy a D-vitamin véd a ráktól

A kutatás az ázsiai populáció D-vitamin szintjét és a rák kockázatának összefüggését vizsgálta- jelent meg nemrégiben a BMJ-ben. A kutatást Taiki Yamaji és munkatársai végezték, a Japán Nemzeti Rákkutató Központ Közegészségtudományi Intézetéből.

A D-vitamin lényeges a szervezetünk számára. Segíti a kalcium beépülését, és befolyásolja az immunrendszer működését is.

A szervezet legfontosabb D-vitamin forrása a napfény, ezért nevezik gyakran “napfény vitaminnak“. D-vitamint számtalan étel is tartalmaz, pl. a lazac, a tonhal, a sajt, valamint az étrend-kiegészítőként, vitamin tabletta formájában is pótolhatjuk. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy az alacsony D-vitamin szint bizonyos rák típusok kockázati tényezőjét növeli, és hogy a vitamin emelkedett szintje segíthet a betegség elleni védekezésben.

Yamaji és munkatársai most arra mutattak rá tanulmányukban, hogy a etnikai különbözőségek is megfigyelhetők: a szervezet D-vitamin koncentrációja etnikailag, nemzetiségenként más képet mutat. Azt vizsgálták tehát, hogy a japán felnőtteknél hogyan befolyásolja a D-vitamin szint a rák kockázatának kialakulását.

A kutatók 33.736 japán felnőtt adatát elemezték, akik 40 és 69 év közöttiek voltak. Átlagosan 16 évig követték őket.

A résztvevőket négy csoportra osztottak D-vitamin szintjük alapján, a legalacsonyabbtól a legmagasabbig. Információkat gyűjtöttek az alanyok kórelőzményeiről, étkezési- és életmódbeli tényezőiről is. Több más faktort is figyeltek, úgy mint a testtömegindexet, a dohányzást, a fizikai aktivitást és az alkoholfogyasztást is.

A 16 éves nyomon követéses vizsgálat alatt összesen 3301 rákos esetet azonosítottak a vizsgálatban résztvevők között. Azoknak, akiknek D-vitamin szintje magas volt, 20 százalékkal csökkent a rák kialakulásának kockázata. A kutatás azt is kimutatta, hogy azoknak, akiknek D-vitamin szintje magas volt, 30-50 százalékkal csökkent a májrák kialakulásának kockázata azokhoz képest, akiknek alacsony volt a D-vitamin szintje. Ugyanakkor a tüdőrák és a prosztatarák kialakulásának kockázata és a D-vitamin szint között nem találtak összefüggést.

Yamahi és munkatársai arra hívják fel a figyelmet, hogy kutatásuk egyelőre még tart, nem zárult le, így széles körű megállapítások még nem vonhatók le. Egyelőre csak kevés rákfajtát vizsgáltak, és lehetséges, hogy egyes, a tanulmányban nem szereplő rákkockázati tényezők befolyásolhatják a megállapításaikat.

A kutatók azonban azt is állítják, hogy megállapításaik alátámasztják azt a hipotézist, hogy a D-vitamin több esetben is védőhatást fejt ki a rákos megbetegedések ellen. Az eredmények azt mutatják, hogy van egy optimális D-vitamin szint, ami megvéd a ráktól, de további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosan meg tudják határozni, hogy mekkora is ez a szint.

(Cikk forrása)

Kapcsolódó cikkeink D-vitamin témában: