Kisgyerek

Új terápia az ekcémában

Az atópiás ekcéma hátterében gyakran allergiás gyulladás áll. Most új terápiás lehetőségként felmerült az eredetileg a szénanáthára kifejlesztett immunterápia.
2018. Július 31.
Új terápia az ekcémában

Az új terápiás lehetőséget a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszékén keresik. Az ekcéma igen gyakori betegség – a gyerekek csaknem 20 százalékát érinti – egyik fajtája az atópiás dermatitisz hátterében általában valamilyen allergiás gyulladás áll. A betegség gyerekkorban kezdődik, és általában 20 éves korra elmúlik, de az esetek egy nem kis hányadában élethosszig tartó kezelés szükséges. Ezért a kutatóknak nagy kihívás olyan terápia kifejlesztése, ami nem csak tünetileg hat, hanem teljes gyógyulást hozhat.

A debreceni kutatásból az derül ki, hogy a szénanáthára kifejlesztett immunterápia hatásos lehet az atópiás ekcéma kezelésében.

A legfőbb tünetek a hullámzó intenzitással jelentkező bőrszárazság és viszketés, mely érzést a betegek a bőr vakarásával igyekeznek enyhíteni, ezzel azonban roncsolhatják a bőr védelmi funkcióját, amelybe így allergének, mikrobák is bejuthatnak. Ez is szerepet játszik abban, hogy az elvakart sebek felülfertőződhetnek, illetve további gyulladások alakulhatnak ki, immunreakciók indulhatnak el. Mindemellett gyakran előfordulhat egyéb atópiás betegség is – mondta a hirek.unideb.hu-nak Gáspár Krisztián, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszékének adjunktusa.

A kutatás szerint az atópiás dermatitisz esetében az asztmához hasonló folyamatok mennek végbe.

A kutatócsoport a szénanáthában és enyhe asztmában korábban már hatékonynak bizonyuló allergén immunterápia atópiás dermatitiszben történő alkalmazásának hatásait tanulmányozta. Az egyedülálló kutatás olyan betegek részvételével zajlott, akiknek a szénanáthájuk mellett atópiás bőrgyulladásuk is volt.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az immunterápia, ami szénanátha kezelésére alkalmas, hogyan hat az ekcémára. Az eddigi eredmények alapján a szénanáthás tünetek már fél év után javultak, és komoly változás történt a bőrben zajló allergiás folyamatok esetében is, csökkent a bőrön keresztüli vízvesztés, így a szárazság és a gyulladás is. Összességében olyan változások mentek végbe, amelyek valóban az immunterápia jótékony hatását bizonyítják – foglalta össze a vizsgálatok eredményeket Gáspár Krisztián.

A szakember szerint az atópiás dermatitisz kialakulásának hátterében összetett folyamatok állnak, így a kezelés is komplex, és több ponton kell hatnia ahhoz, hogy igazán hatékony eredményt nyújtson. Továbbá arra biztatja a betegeket, hogy legyenek nyitottak az új terápiák iránt, a Bőrgyógyászati Klinika folyamatosan biztosítja a lehetőséget új gyógymódok megismerésére és a legmodernebb gyógyszerek kipróbálására.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: hirek.unideb.hu