Kisgyerek

Túrja az orrát

Természetesen rászólunk a gyerekre, ha ilyesmit tesz, hiszen amellett, hogy gusztustalan, a kórokozók vándorlását is elősegíti. Gondoljunk arra, hogy nyilván azért túrja az orrát, mert valami akadályozza a szabad légzésben, vagy viszketést okoz.
2008. Január 27.

Túrja az orrát

Az orrváladék a fűtött helyiségekben beszáradhat, és ezen a puszta orrfújás nem segít, inkább az, ha híg sóoldatot fecskendezünk az orrába kiürült orrsprays üvegcse segítségével, készíthetjük magunk is, de gyógyszertárakban is kapni tengeri sós oldatot.

Pár perccel később orrszívóval vagy orrfújással eltüntethetők a beszáradt darabkák. Gondoskodjunk róla, hogy hamar elsajátítsa gyermekünk a helyes orrfújási technikát: egyszerre csak az egyik orrlyukból fújjon, miközben a másikat befogva tartja. A fújás erősségére is figyeljünk, nem kell túl erősen fújni, de legyen határozott a művelet.

Ugyanakkor tartsuk nedvesen a szobalevegőt párologtatóval vagy egy-két nedves törülközővel, szellőztessünk rendszeresen. Használhatunk a gyermek életkorának megfelelő illóolajat is, ne túl sokat, mert irritációt is okozhat. Ha mégis beszárad az orrváladék, szoktassuk hozzá a kicsit, hogy nézőközönség nélkül, a mellékhelyiségben langyos vízzel tisztítsa ki az orrát, és utána szappannal mosson kezet.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin