Kisgyerek

Tippek, hogy szárnyaljon a gyerek kreativitása

A kreativitás számos formában és területen megmutatkozhat, kezdve a művészettől, a kézművességen, a zenén és a történetmesélésen át, a táncig, és még sok más elfoglaltságig.
2021. November 24.
Helló képzelet játékcsomag (Fotó: Fisher-Price)

Szülőként fontos ösztönözni a gyermek veleszületett késztetését, hogy minél gyakrabban kifejezze magát valamilyen kreatív módon.

A kreatív tevékenységek lehetőséget adnak arra, hogy a gyermek felfedezzen, különböző dolgokat alkosson, kifejezésre juttassa gondolatait és ötleteit – például a kézműves alkotásokon vagy a zenén keresztül. Az alkotás egyrészről nagyon szórakoztató, de ennél többről szól: amikor a kisgyermek valamilyen kreatív tevékenységet folytat, azzal megosztja érzéseit és ötleteit is. Hozzájárul ahhoz is, hogy megtanulja, hogyan kommunikáljon és lépjen kapcsolatba másokkal, továbbá a kreatív tevékenység arra ösztönzi a gyereket, hogy új utakat találjon a problémamegoldás során.

A kreatív játék segít abban is, hogy a kisgyerek észrevegyen és megértsen különböző mintázatokat (például egy dal ritmusát). Emellett a finommotoros kreatív tevékenységek, mint például az ecsettel festés, a zsírkrétával rajzolás, a gyöngyfűzés, stb., segíti erősödni a kezeit, és fejleszti a kéz-szem koordinációt.

Hogyan ösztönözhetjük a kreatív játékot a kisgyermeknél?

A kisgyerek számára a kreatív játék az alkotásról, a képzelőerőről, és az önkifejezésről szól. A kreatív játékkal a maga módján fedezheti fel a világot a kisgyerek, ami a fejlődés és a tanulás szempontjából fontos.

Adjunk sok szabadidőt a kisgyermeknek a kreatív elfoglaltságra – időnként lehet, hogy csak 5 percre köti le egy tevékenység, míg máskor egész délelőtt bele lehet feledkezve a kreatív játékba.

Tippek a kreatív játékhoz

  • Biztosítsunk a gyermek korának megfelelő művészeti kellékeket. Amíg kisebb a gyermek, ez lehet vastagabb zsírkréta vagy kavics alakú kréta, festék, amit használhat az ujjaival való festéshez, fürdőkrétát a pancsoláshoz, színes papírokat – ahogy növekszik a gyermek, úgy tudjuk bővíteni a készletet.
  • Készítsünk egy nagy vásznat. Ragasszunk fel a padlóra egy nagy rajzlapot vagy csomagolópapírt, vagy fedjünk le ezzel egy asztalt. Ez rengeteg teret ad a gyermeknek az alkotáshoz. Szintén szuper kreatív játék, ha egy kartonlap egyik oldalát bevonjuk kétoldalas ragasztószalaggal, majd olyan kelléket, alapanyagokat adunk a gyermeknek, amelyeket felragaszthat rá és kollázst készíthet.
  • Zenélés hangszereken. A kisgyermek is szívesen komponálja meg saját dallamait és ütemeit, ezért biztosítsunk neki hangszereket, dobot, xilofont, valamilyen egyszerűbb billentyűs vagy húros hangszert. De a valódi hangszerek helyett a fazekak és a dobverőként használható fakanalak, a házi készítésű csörgők, stb. is kiváló játékok. Ha már nagyobb a gyermek, biztassuk arra, hogy alkosson olyan dallamot, ami megfelel a hangulatának, érzéseinek, fejezze ki az örömét, izgatottságát, szomorúságát a dalokban.
  • Gyurma, só-liszt gyurma. A gyurma nagyon szórakoztató játék a legtöbb kisgyermeknek. Amellett, hogy szobrocskákat, különböző figurákat készíthet belőle, remek lehet a cukrászos, pizza sütős, pékséges szerepjátékokhoz is.

(X) TIPP

A Fisher-Price “Helló képzelet játékcsomag” része egy színes fényekkel és hangokkal ellátott játéktelefon, egy csörgő-rágóka smoothie pohár, és egy 4 formát tartalmazó finomságok-kirakó. A játékkészlet segítségével igazán vidáman járulhatunk hozzá a kicsi fantáziájának és gondolkodásának, illetve a finommotoros készségek fejlődéséhez.

  • Bábszínház otthon. A konyhai törlőkendő gurigájából, vagy kisebb műanyag palackokból akár magunk is készíthetünk bábokat. Egy nagyobb kartondobozból pedig remek bábszínház lehet.
  • Gyűjtögessünk leveleket, terméseket. Amikor sétálni megyünk, gyűjtsünk be lehullott faleveleket, gesztenyét, makkot – ezekből is csodaszép alkotások készülhetnek otthon.
  • Dobozok. A nagyobb kartondobozokból a gyermek építhet várat, házikót, de tévékészüléket, bábszínházat, stb. is készíthet belőle – amit a szerepjáték során is lehet használni.
  • Táncos elfoglaltság. Ne feledkezzünk meg a mozgásos kreatív játékokról sem, mint például a tánc. Tegyünk fel zenét a gyermeknek, és adjunk neki kellékeket, szalagokat, csörgőket, dobokat, stb.
  • Mozgásos játékok. Szintén kifejezheti a kreativitását a gyermek valamilyen mozgásos játékkal, például amiben állatok mozgását utánozza, vagy ha az érzéseit kell kifejeznie valamilyen mozgással, de akár egy színdarabot is előadhatnak a testvérek.
  • Látogassunk múzeumokat, előadásokat. A gyermek életkorának megfelelően időnként látogassunk el egy-egy múzeumba, galériába, bábelőadásra, zenei- vagy táncos előadásra, stb., hiszen ez is fejleszti a kreativitást, és a művészetek iránti érdeklődést.
  • Ösztönözzük a kreatív problémamegoldást. A kreativitás a problémamegoldásban is segít – tegyünk fel a gyermeknek nyitott kérdéseket, amelyekre nincs jó vagy rossz válasz, és bátorítsuk, hogy mondja el, miért gondolkodik úgy, ahogyan azt teszi. Például: “Szerinted milyen lenne, ha a kutyák beszélni tudnának?”, “Inkább a láthatatlanná válást vagy a repülés képességét választanád, ha tehetnéd, és miért?”, stb.

Forrás: whattoexpect.comraisingchildren.net.auscholastic.com